Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

​Dünya genelindeki birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de Müslümanlar, Ramazan Bayramını yeni tip Coronavirus (Covid-19) yasakları gölgesinde idrak etmeye çalışıyor.

Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında Türkiye'nin 81 ilinde arife gününden başlayıp Ramazan Bayramı boyunca uygulanacak sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilk defa bir bayramı yasakların ve tedbirlerin gölgesinde buruk bir şekilde karşılayan vatandaşlar, bayram namazı için camilere de gidemedi.

Hüzün ve burukluğun yaşandığı bu Ramazan Bayramında, camilere gidememenin hüznünü yaşayan vatandaşlar, hiç alışık olunmayan bir bayram günü yaşıyor. Bayram sofralarını hiç kimse ile paylaşamamanın da üzüntüsünü yaşayan vatandaşlar, bayram namazı sonrasında cami avlularında bayramlaşamamanın, bir araya gelememenin ve hasbihal edememenin de hüznünü yaşıyor.

Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Ramazan ayı boyunca teravih, cuma ve vakit namazları ile mukabelelerin toplu halde camilerde yapılamamasından dolayı sessizliğe bürünen camiler, bayram namazında da sessizliğini korudu.

Diyanet İşleri Başkanlığının, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında camilerdeki toplu ibadetlere ve faaliyetlere ara vermesi nedeniyle bu yıl bayram namazı camilerde kılınamazken, her bayram cemaatle dolup taşan camiler ise bu bayram ise cemaatsiz kaldı.

Bayram günü namaz için erkenden uyanan ve bayramlık kıyafetlerini giyerek çocukları ile birlikte camilerin yolunu tutan vatandaşlar, bu bayram camilerden mahrum kaldı. Bayram sabahları camileri hıncahınç dolduran vatandaşlar, bayram namazı için camiye gidemeyince camiler tarihi bir sessizliğe büründü.

Bayram günü cemaatsiz kalan camilerin, derin sessizliği vatandaşlarla birlikte cami imam hatipleri ile müezzinlerini de üzdü. Ramazan Bayramının bu yıl buruk geçtiği Gaziantep’te cuma namazları, kandil ve bayram günlerinde dolup taşan Ulu Camii başta olmak üzere kentteki camiler, Coronavirus salgını ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle boş kaldı.

2 ayı aşkın süredir cuma namazlarının kılınamadığı camilerde bayram namazı kılınamadığı için namazın ardından cemaatin birbirleriyle bayramlaştığı, lokum ve şekerlerin ikram edildiği cami avlularında sadece kuş sesleri yükseliyor.

Bayram namazı saatinde teşrik tekbirleri ve salavatların yükseldiği camilerde bir an önce Covid-19 salgınının bütün etkilerinin yok olması için dualar edildi.

Coronavirus salgını gölgesinde buruk, mahzun, hüzünlü ve eski bayramlardan çok çok farklı bir Ramazan Bayramı'nın karşılandığını belirten Gaziantep İl Müftü Vekili Dr. Ramazan Yıldırım, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, camilerin de ilk defa bir bayramda cemaatiz kaldığına dikkat çekti.

Ramazan ayında olduğu bayramda da camilerin boş ve sessiz kaldığını belirten Yıldırım, “Bu sene gerçekten hep ilkleri yaşadık. Camilerin teravih vakti cemaate açılmadığı bir Ramazan yaşadık. Beraber toplu iftarları yapamadığınız bir Ramazan yaşadık. İslam tarihinde belki de ilk defa böyle bir durum yaşanıyor. Bu sabahta idrak ettiğimiz bayramı ilk defa cemaatsiz karşıladık. Rabbimizden niyazımız odur ki; inşallah bir bayramı daha bize bu şekilde yaşatmasın. Müslümanlar olarak duaların reddedilmediği bu saatte bu duayı yapmamız lazım.” dedi.

“Bayramın neşesini her tarafa yayalım”

“Normalde bu saatlerde aslında camilerimiz tıklım tıklım dolardı” diyen Yıldırım, “Cemaatimiz caminin her köşesini de tamamen doldururdu. İğne atsanız yere düşmezdi. Bayram namazı kılınır, hutbeler verilirdi. Hutbeden sonra tekbir ve salavat getirilirdi. Daha sonra cemaatimiz güzel bir şekilde halka halinde başta cami imamı olmak üzere sıraya dizilip tek tek birbiriyle bayramlaşırdı. Caminin dışına çıkınca ev halkımızla, komşularımızla bayramlaşırdık. Çocuklarımız özellikle Ramazan Bayramı'nda şeker poşetlerini alıp kapı kapı dolaşıp şeker ve çikolata toplarlardı. Komşularımızın tatlısını yemeye, çaylarını içmeye, onlarla muhabbet etmek için bayramlaşmaya giderdik. Ama bu bayram bunların hiçbirini yaşayamayacağız. Fakat bu bayramda yine evlerimizde çocuklarımızla birlikte bayramlıklarımızı giyelim, duha vaktinde duha namazını evimizde kılalım. Güzel bir şekilde sosyal medya aracılığıyla dostlarımızla telefon üzerinden mutlaka bayramlaşalım, bayramın neşesini her tarafa yayalım.” ifadelerini kullandı.

“Kurallara uyarak bayramın coşkusunu yaşamaya çalışalım”

Virüs tedbirleri konusunda vatandaşların duyarlı olması gerektiğini de belirten Yıldırım, şu uyarılarda bulundu:

“Eğer bir sonraki bayramları, ramazanları ve Allah'ın bize ihsan ettiği kalan ömrümüzü sağlık, sıhhat ve afiyet içerisinde yaşamak istiyorsak üç şeye dikkat etmemiz lazım. Birincisi; lütfen bayramdır ama maskemizi takmaya dikkat edelim, maskesiz dolaşmayalım. İkincisi; sosyal mesafeye ve izolasyona da mümkün mertebe dikkat etmeye çalışalım. Çünkü bu hastalık bulaşıcıdır. Üçüncüsü de; bundan sonra biraz daha kontrollü yaşamaya çalışalım. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım. Bu şekilde belki ilk ve son bir bayramı böyle idrak etmiş olacağız. İnşallah imkanların elverdiği ölçüde telefon ve sosyal medya aracılığıyla bayramın coşkusunu dostlarımızla, akrabalarımızla, komşumuzla bu şekilde yaşamaya çalışalım. Belki fiziki bir temasımız, yüz yüze görüşmemiz olmayacak. Ama bu şekilde bunu telafi etmiş olalım. Rabbimizden niyazımız inşallah en kısa zamanda bu hastalığım tüm insanlık üzerinden de kalkmasıdır, bütün insanlığın sağlığa, sıhhate ve huzura tekrar kavuşmasıdır.”

 “İlk defa camilerimiz boş, sessiz ve sedasız bir bayram geçiriyor”

23 yıldır görev yaptığını ve ilk defa bir bayram günü camilerin cemaatsiz kaldığına dikkat çeken Ulu Camii imam hatibi Hüsrev Tunçer de, “Öncelikle tüm İslam âleminin Ramazan-ı Şerefin sonu olan ve hak etmiş oldukları Ramazan Bayramlarını tebrik ediyorum. Ramazan Bayramının İslam alemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini de Cenab-ı Hak’tan yaz ediyorum. Tabi ki camilerimizi süsleyen, camilerimizin ziyneti cemaatimizdir. Camiler Müslümanların bir araya geldiği mekanlardır. Maalesef bugün gerçekten kalbimiz çok buruk bir şekilde bir bayram geçiriyor. Cemaatsiz, camimiz bomboş kaldı. Geçtiğimiz yıllardaki bayram namazlarının ardından cemaatimizle bayramlaşmamız oluyordu. Bu yıl o bayramlaşmayı yapamadık. İnsanlarla kaynaşma oluyordu, bu hazzı yaşayamadık. Gerçekten çok buruk bir bayram yaşıyoruz. İlk defa camilerimiz boş, sessiz ve sedasız bir bayram geçiriyoruz. Bu bayram maalesef cemaatimizle beraber kaynaşarak geçiremediğimiz bir Ramazan Bayramı oldu. Ümit ediyoruz ki; Cenabı- Hak bir an evvel bu musibeti başımızdan kaldırır. Camilerimiz tekrar eskisi gibi cemaatiyle buluşur. Müslümanlarla güzel bir bayram sabahına uyanırız.”

İLKHA


Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

Camiler bu bayram Covid-19 salgını nedeniyle cemaatsiz kaldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.