"Camiler sadece namaz kılınan mekanlar değil"

"Camiler sadece namaz kılınan mekanlar değil"

Camiler haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Manisa Müftüsü Sinan Cihan, camilerin sadece namaz kılınan mekanlar olmadığını, toplumsal pek çok problemin görüşülüp konuşulduğu mekânlar olduğuna belirtti.

MANİSA - 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanacak olan Camiler ve Din Görevlileri Haftası, Manisa İl Müftülüğü tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu hafta gerçekleştirilecek "Camiler ve Din Görevlileri Haftası"nın, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği "cami, kadın ve aile" temasıyla kutlanacak.

 

Manisa'da Camiler ve Din Görevlileri Haftası 1 Ekim Salı günü Hatuniye Camii'nde öğle namazından önce vefat eden din görevlileri ve vefat eden camii cemaatinin geçmişine ithafen Mevlidi şerif okutulması ve okunmuş olan hatmi şeriflerin duasının yapılması ile başlayacak.

 

2 bin 500 hatim okutulduğunu belirten Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan, ayrıca hafta kutlamaları kapsamında 3 Ekim Perşembe günü Sultan Camii'nde bayanlara yönelik cami, kadın ve aile başlıklı program ve Manisa cezaevinde ki mahkûmlara sohbet ve tasavvuf musikisi programı düzenleneceğini belirtti.
 

Camilerin, Peygamber Efendimizin (sav) zamanında sadece namaz kılınan mekanlar olmadığını orada ister fert olsun ister toplumsal olsun pek çok problemin görüşülüp konuşulduğu ve sonunda bir sonuca ulaşıldığı mekânlar olduğunu vurgulayan Müftü Sinan Cihan, "Camilerimiz sanatın geliştirildiği mekânlardır. Örnek olarak şunu söyleyebiliriz. Türkiye'ye gelen misafirlere öncelikle camilerimizi gezdiririz. 15 katlı binalarımızı göstermeyiz çünkü binalar onlarda da var. Demek ki camiler sanat ve estetiğin buluştuğu mekânlardır. Süleymaniye Camii, Sultanahmet Camii, Selimiye Camii bu gün hala dünyaya sanat ve estetik olarak müthiş bir güç gösterisi ve görsellik sunmaktadır. Bu camilerin yapıldığı tarih itibariyle imkân ve kabiliyetleri düşündüğümüzde bu gün hala çözülemeyen sırları vardır. Dolayısıyla bu camilerimiz sanat ve estetik değeri çok yüksek günümüzde de hala hayret ve gıpta ile seyredilen ve keşfedilmeye çalışılan mekânlardır." dedi.
 

Aynı zamanda camilerin Anadolu'ya vurulan bir mühür olduğunu ifade eden Cihan, "Yani ülkemizin tapuları mesafesindedir. Camii, muhtevası en geniş olan bir tarif yapmak istersek, camii, onsuz olamamaktır diyebiliriz. Bir yerde eğer Müslüman varsa orada mutlaka camii vardır. Dünyanın pek çok yerinde azınlık statüsüne sahip Müslüman kardeşlerimiz var ama hepsinin bir arada buluştukları küçük büyük mescitler vardır. Bu vesile ile bizler de Manisa olarak bunu gururla söylüyorum. Litvanya'nın Vilnius şehrinde oradaki Müslüman kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyük bir camii yapımına 300 bin TL üzerinde katkı sağladık." dedi.
 

Manisa'daki camiler ve din görevlileri hakkında da bilgi veren Cihan, "Merkezde 86 camimiz, beldelerde 20, köylerde 106 olmak üzere 212 cami bulunuyor. İl genelinde ise toplam 1694 camii ve mescitlerimiz var. Din görevlileri sayısında ise il genelinde toplam 2 bin 336 görevlimiz bulunuyor." diye konuştu. (Ramazan Sındıraç - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.