Camilerde bir yıl aradan sonra tekrar mukabele başladı

Camilerde bir yıl aradan sonra tekrar mukabele başladı

On bir ayın sultanı olan Ramazan ayına kavuşmanın sevincinin yaşandığı Gaziantep'te, bu ayın sünnetlerinden ve geleneklerinden olan mukabele geleneği Covid-19 tedbirleri altında başladı.

Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cebrail (Aleyhisselam) ile mağfiret ve rahmet ayı olan Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele, Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de kentteki camilerde sürdürülmeye çalışılıyor.

Ramazan ayının sünnetlerinden biri olan mukabele, camiler başta olmak üzere mescitler ve evlerde başlarken Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Cebrail (aleyhisselam) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele geçtiğimiz yıl Covid-19 salgını nedeniyle camilerde yapılamamıştı.

Bu yılda Covid-19 salgını tedbirleri gerekçesiyle teravih namazı kılınmayan camilerde mukabele sosyal mesafe kuralı alınarak yapılıyor.

Ramazan ayının gelmesiyle beraber Müslümanlar, mukabele halkalarına katılmaktan geri durmayarak genci ve yaşlısıyla camilere giderken Gaziantep’te tüm camilerde başlatılan mukabele; sabah, öğle ve ikindi namazlarından sonra gerçekleştiriliyor.

Camilerde imamlar ve hafızlar Kur'an-ı Kerim'i sesli olarak okurken mukabeleye katılanlar ise okunan ayetleri takip ediyor. Kur'an-ı Kerim'i okumasını bilenler okunan ayetleri yüzünden takip ederken okumasını bilmeyenler ise huşu içerisinde dinliyor.   

Sosyal mesafeye göre ibadetlerin yapıldığı camilerde Covid-19 salgını nedeniyle sınırlı sayıdaki kişi ile mukabele yapılıyor.

Miladi 1595, Hicri 1224 yılında Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde Alaybeyi olan bir komutan Gami Bey tarafından yaptırılan Alaybey Camii’nde de mukabele sünneti bir yıl aradan sonra tekrar başladı.

Yeniden Ramazan ayını karşılamanın heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden hafız Mehmet Murtaza Yiğit, mukabele sünnetinin, Kur’an-ı Kerim ayı olarak bilinen Ramazan ayının en önemli sünnetlerinden olduğunu söyledi.

“Tedbirlerimizi alarak mukabelemizi yapıyoruz”

Covid-19 tedbirlerini alarak mukabele yaptıklarını belirten Yiğit, “Elhamdülillah pandemiye rağmen tedbirli bir şekilde mukabelemize devam ediyoruz. İlk cüzümüzü de bugünokumuş olduk. Ramazan bildiğimiz üzere rahmet ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Ramazan ayı en hayırlı günlerden bir tanesi olan Kadir Gecesi'ni içinde barındıran bir ay olduğundan dolayı bizde mukabele yapıyoruz. Camimizde mukabele 150-200 yıldır süregelmektedir. Şükürler olsun ki bu sünneti devam ettirmeye çalışıyoruz. Bildiğimiz üzere pandemi var. Fakat cemaatimiz tedbirli bir şekilde maskelerimizi takarak ve sosyal mesafemize dikkat ederek bu mukabeleyi devam etmeye gayret gösteriyoruz.” dedi.

“Kur'an-ı Kerim'i takip etmek, Kur'an-ı Kerim ile beraber yaşamak çok güzeldir”

40 yıldır Alaybey Camii’nde mukabele katıldığını belirten Cahit Gülenler de, “Cemaatimiz daha fazlaydı. Fakat pandemiden dolayı cemaatimiz azaldı. Kur'an-ı Kerim'i takip etmek, Kur'an-ı Kerim ile beraber yaşamak çok güzeldir. Sürekli Kur'an-ı Kerim ile hemhal olmak daha güzel. Allah bizi Kur'an-ı Kerim'den ayırmasın. Mukabele geleneği inşallah bir ömür boyu devam eder. Ramazan ayı bir yıldır beklediğimiz bir aydır. Ramazan ayı rahmet ve bereket ayıdır. Kendi nefsimizi terbiye ediyoruz. Aç olan insanların halinden anlıyoruz. Fakir insanlar, fıtır sadakası ve zekattan faydalanıyor. Ramazan ayı yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.” diye konuştu.

Mukabeleye katılan Abdulkadir Ok ise, “Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle camilerde mukabele okumaya gelemedik. Bugün de tekrar kısmet oldu. Rabbim lütuf etti, camilerimize kavuştuk ve mukabelemizi yaptık.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.