Camilerimiz ilim ve hikmet öğrenilen şerefli mekânlardır

Camilerimiz ilim ve hikmet öğrenilen şerefli mekânlardır

​Camiler ve Din Görevlileri haftası münasebetiyle düzenlenen programa katılan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, camilerin önemine dikkat çekerek, ilim ve hikmetin öğrenildiği mekanlar olduğunu belirtti.

Her yıl 1-7 Ekim arası farklı etkinliklerle kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası Tekirdağ İl Müftülüğü tarafından düzenlenen program Orta Cami İmam Hatibi Mustafa Topçu tarafından Kur’an tilavetinin okunması ile başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisinin ardından İl Müftüsü İsmail İpek ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak birer konuşma yaptılar.

Programda konuşan Vali Yıldırım,  "Asr-ı Saâdetten bugüne mescit ve camilerimiz hem Allah’a ibadet edilen hem de ilim ve hikmet öğrenilen şerefli mekânlardır. Allah katında en makbul yerler olan camiler, içinde Rabbimizin adını andığımız, kulluğumuzu, dualarımızı, niyazlarımızı O’na arz ettiğimiz mukaddes yerlerdir." dedi.

"Camilerimiz mümin gönülleri birleştirir"

Camilerin toplumun her kesiminden insanı bir araya getirdiğini vurgulayan Vali Yıldırım "Camilerimiz; dil, renk, ırk, makam, mevki farkı gözetmeden mümin gönülleri birleştirir, birliğimizi pekiştirir, imanımızı ve istiklalimizi simgeler. Minâreleri tevhîdin sembolü, ezanları şehâdetin temeli, mihrap, kürsü ve minberleri hak ve hakikatin sesi, safları huzur ve güvenin teminatıdır." ifadelerini kullandı.

Camilerin şehirlerin merkezini oluşturduğunu altını çizen Yıldırım "İslam tarihi boyunca şehirler cami merkezli planlanmıştır. Dolayısıyla, cami şehrin merkezini belirler, şehir planının kurucu öğesidir ve şehir caminin etrafında şekillenir. Çevresinde yaşanan şehir hayatı, caminin bir devamı olarak gelişir. İstanbul’un o görkemli tarihine ruhunu veren Sultanahmet’ten, Edirne’yi Selimiye’den, Taşımış harcını gâzîleri, serdârıyle, taşı yenmiş nice bin işçisi, mîmâriyle beyitlerinde yer alan Süleymaniye’yi de İstanbul’dan, Diyarbakır’ı Ulu Cami’den ayrı görmek mümkün müdür?  İslam düşüncesinde şehirlerin ruhu vardır ve şehir o ruh ile anlam kazanır." şeklinde konuştu

"Bizler, caminin değerleriyle kurulan bir medeniyetin varisleriyiz"

Müslümanların camilerin değerleriyle birlikte var olduklarının altını çizen Yıldırım, "Bizler, caminin değerleriyle kurulan bir medeniyetin varisleriyiz. Sadece ibadetlerimiz değil, tarihimiz, edebiyatımız, örf ve adetlerimiz camiyle iç içedir. Nitekim İstiklal mücadelemizin en önemli birleştirici merkezlerinden biri camilerimiz olmuştur. Aynı şekilde 15 Temmuz hain darbe girişiminde, minarelerinden yükselen salâlarıyla, camilerimizin ne kadar önemli olduğu açıkça görülmüştür. Bu güzide mekânları anlamlı kılan en önemli unsur ise  Peygamberlerin yürüdükleri yolu adım adım takip eden din görevlileridir. Din görevlileri; dinin fert ve toplum hayatına yansımasında, bireysel, toplumsal ve evrensel düzeyde, bugünü ve yarını hakikat, adalet ve merhamet ekseninde inşa eden;  ilim ve irfan donanımıyla, gayret ve hizmet şuuruyla, ahlak ve faziletiyle, yaşadıkları çağa rehberlik eden öncü şahsiyetlerdir." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.