Camilerimizi çocuklara nasıl sevdirebiliriz

Camilerimizi çocuklara nasıl sevdirebiliriz

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte camiler teravih namazları için dolup taştı. Gencinden yaşlısına namazların kılındığı ve ellerin semaya açıldığı camilerde gözler, yetişkinleriyle birlikte çocukları da arıyor.

Bazı camilerde çocuklar, yetişkinleri rahatsız ettikleri gerekçesiyle pek istenmiyor. Haliyle bu durum, hayatımızın neşesi olan çocukları camilerden uzaklaştırıyor.

Peki, çocuklara camiyi sevdirmenin fazileti ve adabı nedir? Hazreti Muhammed Sallallahu aleyhi Vesellem, ne tavsiyede bulunuyor?

Hazreti Peygamber Sallallahu aleyhi Vesellem döneminde çocukla cami arasındaki sıcak ilişkinin tekrar yoğun bir şekilde yaşanması gerektiğinin altını çizen Siirt'teki Halid bin Velid Cami İmam Hatibi Musa Doğrusever, çocukların camilerin sevdirilmesi gerektiğini söyledi.

Peygamberimiz camide yaramazlık yapan çocukları hiçbir zaman ikaz etmemiştir

Çocuklara nasıl davranılması gerektiği noktasında tüm Müslümanlar için en güzel örneğin Hazreti Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem olduğuna dikkat çeken Doğrusever, Hazreti Muhammed’in çocuklara olan muamelesini şu sözlerle ifade etti:

Peygamber Efendimizin çocuklara olan sevgisini Mescid-i Nebevinin kapılarını çocuklara sonuna kadar açmasından anlıyoruz. Peygamber Efendimiz Sallallahu aleyhi Vesellem döneminde sahabe olan çocuklar da çocuktu şimdiki çocuklar da çocuktur. Onlar da zamanında yaramazlık yaptılar Mescid-i Nebevinin bahçesinde koşturdular ama hiçbir zaman Peygamber Efendimiz Sallallahu aleyhi Vesellem tarafından bir ikazla karşılaşmadılar. Hatta ve hatta amcasının oğlu olan Hazreti Abbas, Radiyallahu Anh çocuk yaşta arkadaşları ile birlikte eşeğe binip Mescid-i Nebevinin bahçesinde saf tutan cemaatin arasında otlatırmış, buna karşılık ne cemaatten bir tepki ne de Peygamber efendimizden bir ikazla karşılaşmamıştır.

Musa Doğrusever

Hazreti Hasan ve Hüseyin Efendimizin bir hutbe esnasında camiye girişleri sırasında Peygamber Efendimizin nasıl hutbeyi yarıda keserek minberden indiğini ve torunlarını kucaklayarak minbere çıkarıldığını anlatan Doğrusever, sözlerine şu şekilde devam etti:

'Camide çocukların gülüşme sesleri gelmiyorsa gelecek nesillerimiz adına korkmalıyız"

Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu aleyhi Vesellem bizim için en büyük örnektir. Bugün elbette ki çocuklarımız camiye geldikleri vakit yaramazlık yapacak, koşturacak, bağıracak ve çağıracaklar. Tabi anne ve babaları camiye gittiklerinde nasıl davranmaları gerektiği noktasında cami adabını öğretecek ama sonuçta çocuklarımızı camiye küstürmememiz lazım. Cemaat kılındığı vakit arka saflarda çocukların gülüşme sesleri gelmiyorsa bizler gelecek nesillerimiz adına korkmalıyız.

"Camiye gelen çocukları sevgi ve şefkatle karşılamamız lazım"

Çocuklara karşı biraz daha müsamahakâr davranmamız gerektiğine dikkat çeken Doğrusever, " Hele hele bu Ramazan ayında çocukların içinde bir cami sevgisi olmuş ki kalkıp camiye gelmişlerdir. Camiye gelen çocukları sevgi ve şefkatle karşılamamız lazım, bizim onlara örnek olmamız lazım ki o çocukların dünyasında caminin sevgisi oluşsun. İlerleyen dönemlerde çocukların gönlünde bir yara oluşmasın. Onun için büyüklerden ricamız camiye gelen çocuklarımıza sahip çıkalım." şeklinde konuştu. (İLKHA)
https://youtu.be/7Rh0ZXFUX8g

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.