Çavuşoğlu'ndan siyonist Netenyahu'ya ilhak tepkisi

Çavuşoğlu'ndan siyonist Netenyahu'ya ilhak tepkisi

​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, siyonist Netanyahu'nun "ilhak" açıklamalırına ilişkin, "Ümmetin tümü birlikte tepki vermiş olsaydı ABD ve israilin pervasız planları, politikaları ve davranışları bu noktaya hiç gelmeyecekti." dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi, Siyonist Netenyahu'nun, Batı Şeria’daki Ürdün Vadisi ile yasa dışı yerleşimleri ilhak etme niyetine ilişkin açıklamalarını ele almak üzere Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde toplandı.

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı ülkelerin desteğiyle cesaretlenen işgal rejiminin, ırkçı apartheid rejimine dönüşmeye başlayan saldırgan politikalarını sürdürdürdüğünü belirtti.

Netenyahu'nun açıklamasının Orta Doğu'da kalıcı barış umutlarını yok etme pahasına yaklaşan genel seçimlerde birkaç oy daha fazla kazanmaya yönelik alçakça bir girişim olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu yeni oldubitti, israile ihlallerinde ve provokasyonlarında açık çek verenler için bir uyarı işareti olmalıdır. Bu, aynı zamanda, sözde Yüzyılın Anlaşması amacına giden yolda gözleri açmalıdır. Ümmetin tüm üyeleri sesli ve birlikte tepki vermiş olsaydı ABD ve İsrail'in pervasız planları, politikaları ve davranışları bu noktaya hiç gelmeyecekti. İsrail sözde ve eylemde birlik olmayışımızı yakından izliyor ve not ediyor, bizim bu zayıflığımıza oynuyor. Daha ötesi, bazı üyelerimizin sessizliği 2017'den beri sözde Yüzyılın Anlaşması kisvesi altında yürütülen yasa dışı eylemlere rıza gösterme olarak kabul ediliyor. Bu hayati toplantıdaki bakan temsili sayısı da İsrail tarafından bir başka zayıflık olarak yorumlanacaktır." dedi.

"Yumuşak davranmamalıyız"

Uluslararası toplumun Netanyahu'nun açıklamasına bu kez güçlü şekilde tepki vermesinin kendilerine umut verdiğinini söyleyen Çavuşoğlu, "Birçok ülke ve teşkilat böyle bir hareketin hükümsüz olacağını vurgulamıştır. Bu olumludur ama yeterli değildir. İsrail, uluslararası hukuku ihlal etmeyi sürdüremeyeceğini ve Filistinlilerin inkar edilemez haklarını gasbedemeyeceğini anlamalıdır. Bu mesaj ancak uluslararası toplum Filistin'e hukuki, diplomatik ve ekonomik destek vermek için anlamlı bir eyleme geçerse ve israilin sahada gerçeklik oluşturmasına karşı çıkmasıyla etkili olabilir. Biz bunun en başta İİT üyelerinden gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Ümmet olarak bizlerin tutarlı ve sürekli hareket etme sorumluluğumuz bulunmaktadır. Yumuşak davranmamalıyız." diye konuştu.

Netanyahu, geçtiğimi Salı günü, 17 Eylül'de yapılacak erken seçimleri kazanması halinde Batı Şeria’daki Ürdün Vadisi ve Ölü Deniz’in kuzeyini ilhak edeceğini söylemişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler