Çay hasadı için Rize'ye il dışından geleceklere salgın uyarısı

Çay hasadı için Rize'ye il dışından geleceklere salgın uyarısı

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, çay toplamak için 20 Mayıs 2020 tarihinden itibaren, başta İstanbul olmak üzere birçok ilden gelecek olan yaklaşık 15-20 bin Rizeli için Coronavirus (Covid-19) salgını konusunda uyarılarda bulundu.

Takriben 3-5 gün içerisinde diğer kentlerden memleketine dönecek insanların, zaruret gereği çaylarını toplayabilmek, bütçelerine ve ailelerinin rızkına katkı yapabilmek için gelecekleri hatırlatılan İl Sağlık Müdürlüğü uyarısında; ancak bu sayıda insanın, kısa bir sürede kente girecek olmasının, virüsün yayılması konusunda ciddi endişelere yol açtığı belirtildi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Bunca zamandır büyük fedakârlıklar gösteren, evinden çıkmayan, dükkânlarını açamayan insanlarımızın, sokaklarda oynayamayan çocuklarımızın sağlığını korumak için maksimum seviyede tedbirler almak zorundayız. Bu husus sadece ilimizde yaşayanlar için değil, gelecek olanların sağlığını korumak için de önemlidir. Aksi takdirde ilimize dışarıdan bu kadar insan geldikten sonra virüsün il genelinde hızla yayılmayacağını düşünmemek akılla, tıpla, bilimle bağdaşmayan bir iyimserlik olacaktır. Çünkü bu denli fazla insanın içerisinde virüsün bulunmaması da bu zamanda mümkün değildir." kaygısı dile getirildi.

"Olumsuzlukla karşılaşmamak ve insanları çay tarımlarından alıkoymamak için sıkı tedbirler alındı"

İl Sağlık Müdürlüğü tedbirler kapsamında alınan kararları şöyle açıkladı:

Gelecek olan tüm insanlarımız bir hafta süreyle kesinlikle hiçbir şekilde evlerinden dışarıya çıkmayacaklardır. Hatta ilimize girdikleri andan itibaren market, bakkal vb. yerlere uğramadan direkt evlerine gideceklerdir. O yüzdendir ki özel aracı ile gelenlerden mümkünse ortalama bir haftalık ihtiyaçlarını da beraberinde getirmelerini istiyoruz.

Evlerinde kaldıkları sürede ekmek, taze meyve, sebze gibi temel ihtiyaçları vefa sosyal destek ekiplerimizce karşılanacak olup ayrıca birçok market, köylere ve mahallelere servisler yapacaktır. Otobüsle gelen insanlarımızın da ihtiyaçları bu şekilde karşılanacaktır. Bu ailelerimiz, her gün telefonla düzenli olarak aranacak, görüşmede süreç hakkında bilgilendirilecek, sağlıkları ve ihtiyaçları sorgulanacaktır.

Sonrasında sağlık ekiplerimizce her aile içinden seçilecek bir kişiye PCR denen en üst seviye Covid-19 testi bizzat ailenin mahallinde yapılacaktır. Test sonucu negatif gelmesi durumunda aile çaylığına gidebilecek, çay toplayabilecek, fakat çay satma ve market vb. ihtiyaçlarını bir hafta daha testi negatif gelen kişi sağlayacaktır. Dolayısıyla testi negatif gelen kişi hariç ailenin diğer fertleri çaylarını toplayabilecek ama bir hafta daha toplumla temas etmeyeceklerdir.

"Testi pozitif çıkan aile kesinlikle karantinaya alınacak, ailenin çayları alternatif ekiplerce toplanacaktır"

Açıklamanın devamında, testi pozitif çıkan ailelerin kesinlikle karantinaya alınarak tedaviye başlanacağı, bu ailelerin tarladan toplanması gereken çaylarının ise planlanan alternatif ekiplerce toplanacağı belirtildi.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, "Amacımız gelen insanlar içerisinde hasta olanları hiç toplumla temas etmeden bulup ayırabilmektedir. Böylece hem onların erkenden tedavisine başlamış olacağız hem de toplumu korumuş olacağız. Unutulmamalıdır ki virüsü taşıyan birçok insanda ve özellikle gençlerde hiçbir bulguya rastlanmamaktadır, ama bu kişiler yaygın bir bulaştırıcı özelliğine sahiptirler." ifadelerine yer verildi.

"Denetimler için her gün jandarma ve emniyet güçleri sahada olacaktır"

Üç gün gibi kısa bir sürede ortalama 5 bin testin yapılacağı hatırlatılan kurum açıklamasında, "Test sayesinde insanlarımızın erkenden çaylıklarına girmelerini sağlamış olacağız. Dolayısı ile sadece maksimum bir hafta çaylıklarından uzak kalmış olacaklar. Ortalama geldiği tarihe göre bayram sonunda herkesin testi yapılıp çaylarını toplamaya başlamaları sağlanmış olacaktır. Ayrıca her gün jandarma ve emniyet güçlerimiz sahada olacaklardır." ifadelerine yer verildi.

"Lütfen kurallara uyalım aksi takdirde sonuç da vebali de çok ağır olacaktır"

Yapılan uyarılara karşı duyarlı davranılması gerektiği istenilen açıklamada, "Özetle elimizdeki tüm imkânlar seferber edilecektir. Lütfen duyarlı olalım. Özellikle birkaç gün test sonuçları belli olana kadar asla ama asla dışarıya çıkmayalım. Çocuklarımız oynamak için, gençlerimiz arkadaşlarıyla buluşmak için kaçamak yapmasınlar. Aksi takdirde sonuç da vebali de çok ağır olacaktır. Hiç kimse isteyerek komşusunu perişan etmek hatta ölümüne sebep olmak istemez." ifadeleri kullanıldı.

"Çaylarımızı toplayalım ama canlarımız yanmasın"

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamanın sonunda "Tüm Rize ve Rizeliler olarak gelen misafirlerimizle beraber 20 Mayıs 2020 Çarşamba gününden ortalama bayram sonuna kadar çok büyük bir hassasiyet, duyarlılık ve kararlılık gösterelim ki bütün verilen emekler, çekilen acılar, gösterilen sabırlar boşa gitmesin, ilimizde büyük bir virüs patlaması yaşanmasın. Gelebilecek virüsü yerinde tespit ederek insanlarımıza bulaşmadan tedavi edelim, çayımızı toplayalım ama canlarımız yanmasın."

İLKHA


Çay hasadı için Rize'ye il dışından geleceklere salgın uyarısı

Çay hasadı için Rize'ye il dışından geleceklere salgın uyarısı

Çay hasadı için Rize'ye il dışından geleceklere salgın uyarısı

Çay hasadı için Rize'ye il dışından geleceklere salgın uyarısı

Çay hasadı için Rize'ye il dışından geleceklere salgın uyarısı

Çay hasadı için Rize'ye il dışından geleceklere salgın uyarısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler