Çiftçiler sebze ekimi için kolları sıvadı

Çiftçiler sebze ekimi için kolları sıvadı

Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Yeniköy köyü sakinleri, sebze fidanları için 15 Şubat'tan beri hazırlık yapıyorlar.

Batman merkeze bağlı Yeniköy (Sêgırka) köyü sakinleri, yaklaşık 20 yıldır sebze ekimiyle geçimlerini sağladıklarını belirterek, 15 Şubat'tan bu yana domates, biber, patlıcan ve kabak gibi sebzelerin fidanlarını hazırladıklarını söylediler.

Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta, yaklaşık 300 hanesi olan ve 4 bin civarı nüfusa sahip Sêgırka köyü sakinleri, geçimlerini hayvancılık ve büyük bir bölümünü tarımla yaptıklarını ifade ettiler. Birçok köylünün tapularının olmadığı için devletten destek alamadıklarını belirten köy sakinleri, daha fazla verim alabilmek için Tarım İl Müdürlüğünden özellikle mühendis desteğini almak istediklerini söylediler.

Sebze fidanı ile ilgili bilgi veren köy sakinlerinden Fesih Tekin, “Yaklaşık 15 yıldır köyümüzde sebze ekimini yapıyoruz. Domates, biber, patlıcan ve kabak gibi sebzelerin her sene 15 Şubat'tan itibaren fidanları yetiştirmek için çekirdekleri ekiyoruz. Havalar çok soğuk olduğundan naylonların altında ekimimizi yapıyoruz. Bir ay sonra fidan haline alıyorlar. Toplu ektiğimiz yerden tek tek poşetleyerek yine naylonun altında bir ay bekletiyoruz. Sonra mevsimi olunca da tarlaya ekimini yapıyoruz. Domateslerin ömürleri fazla değil ama özellikle biber ve patlıcanlardan don düşünceye kadar verim alabiliyoruz.” dedi.  

“İşimiz çok hassastır”

Asıl yoğunluklarının sebze ekimi yapıldıktan sonra başladığını ifade eden Tekin, “Sebze yetiştirmek çok ilgi istiyor. Sulaması çapalanması gibi neredeyse her gün ilgilenilmesi gerekiyor. Sebzenin sulaması ertelendiğinde veya fazla sulandığında yanıyor. Sulanması, çapalanması ve sebzenin toplamasına kadar hepsi bir düzen içinde olması gerekiyor. İşimiz çok hassastır. Bazı seneler bir sürü masraf yapıyoruz ama küçük bir hastalık bulaşıyor anlamadığımızdan o senenin veriminden hiç istifade edemiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Tarım mühendislerine ihtiyacımız var”

Tarım İl Müdürlüğünden mühendis desteğini isteyen Tekin, “Tarım hastalıkları çok var. Bu konuda köylü olarak fazla bilinçli değiliz. Bilinçlendirmek için tarım mühendislerine ihtiyacımız var. Tarım İl Müdürlüğünden bu konuda destek alamamaktayız. Ekimimizi yaptığımızda bazen hastalık bulaşıyor. Bu yüzden ektiklerimizden faydalanamıyoruz. Gelir kaynağımızda sadece tarımdır. Seraları olan bazı köylülere Tarım İl Müdürlüğü mühendis gönderiyor. Seracıları bu konuda bilgilendiriyorlar ama seraları olmayanlar mühendislerden faydalanamıyoruz.” ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik – İLKHA) 














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler