Çiftçiler şeker pancarı taban fiyatlarından memnun değil

Çiftçiler şeker pancarı taban fiyatlarından memnun değil

Şeker pancarı hasadından memnun kalan Bitlisli çiftçiler, belirlenen taban fiyatlarının ise düşük olmasından yakınıyor.

Bitlis’te şeker pancarı hasadına başlandı. Yoğun bir emeğin ardından başlanan hasattan memnun kalan çiftçiler, mazot fiyatlarının yükselmesine karşın belirlenen taban fiyatlarının düşük olmasından dert yanıyor. 2018 yılında şeker pancarı taban fiyatının ton bazında 235 TL olarak belirlendiğini dile getiren çiftçiler, mazot fiyatlarının yüksek olmasından dolayı alın terinin karşılığını alamadıklarını belirterek destek istediler.

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Sarıkum (Zıxak) köyünde şeker pancarı üreticiliği yapan Celal İçen, verimden memnun olduklarını, ancak taban fiyatının düşük olması nedeniyle masrafları karşılamakta sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

“Taban fiyatı düşük olunca alın terimizin karşılığını alamıyoruz”

İçen, “Bu yıl şeker pancarı taban fiyatı ton bazında 235 TL olarak belirlendi. Kullandığım 2 sondajda bu yıl bana 70 bin TL elektrik ücreti geldi. Bu gerçekten bir çiftçi için yüksektir. 24 ton gübre kullandım. İşçiliği, sulaması, hasadı verilen tüm emekler göz önünde bulundurulursa çok cüzi bir miktar kalıyor. Ektiğim 315 dönüm şeker pancarına 360 bin TL masraf yaptım. Dönüm başı bin TL’yi geçiyor. Başka bir iş olmadığı için mecburen bu işi yapıyoruz. Eğer taban fiyatı 250 TL olsaydı kendisini kurtarabilirdi. Arazi desteğini alıyoruz, o da çok düşüktür. Bu desteği de kendi arazimiz için alıyoruz. Kiraladığımız arazi için alamıyoruz. Şu an bu arazileri kiralamak usulüyle üretim yapıyorum. 5 yıllığına 500 bin TL’ye arazileri kiraladım.” dedi.

“Böyle giderse çiftçiliği bırakacağız”

Diğer bir çiftçi Suat Demirel ise böyle gitmesi halinde çiftçiliği bırakacaklarını belirterek, en büyük sorunlarının mazot fiyatının yüksek olması olduğunu söyledi.

Çiftçinin ciddi anlamda desteklenmesi gerektiğini dile getiren Demirel, şunları söyledi: “Bende bir çiftçiyim. Aynı zamanda nakliyecilik yapıyorum. Nakliyemiz de düşüktür. Çünkü mazot fiyatları çok yüksek. Çiftçi tarlayı kiralıyor, mazot fiyatları yüksek olunca kazanmıyor. Onlar kazanmayınca nakliyeci de kazanmıyor. Böyle devam etmesi halinde çiftçiliği bırakacağım. En büyük sorunumuz mazottur. Bir ton gübreyi 3 bin TL’ye alıyoruz. Tarla kirası, mazotun yüksek olmasından dolayı çiftçi kazanmıyor. Ya batı illerine gidip çalışacağız, ya da mecburen tarlayı ekeceğiz. Çiftçilikle de artık kazanamıyoruz.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.