Çin, Avustralya ile ekonomik alanda yapılan anlaşmayı askıya aldığını duyurdu

Çin, Avustralya ile ekonomik alanda yapılan anlaşmayı askıya aldığını duyurdu

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, Pekin'in Çin-Avustralya Stratejik Ekonomik Diyaloğundan Avustralya hükümetinin "mevcut tutumu" nedeniyle çekildiğini açıkladı.

Açıklamada, Avustralya'nın, "Kuşak ve Yol Girişimi" kapsamında daha önce yapılan anlaşmaları iptal etmesine misilleme olarak Avustralya ile ekonomik alanda yapılan anlaşmanın askıya alındığı belirtilerek, Pekin'in anlaşma kapsamındaki "tüm faaliyetleri süresiz olarak askıya alacağı" kaydedildi.

Avustralya'nın Coronavirus salgınının kökenine ilişkin bağımsız bir soruşturma çağrısı ve Huawei'nin Avustralya'nın 5G ağını inşa etmesini yasaklaması kararı sonrası iki ülke ilişkileri bozulmuştu. Avustralya, Darwin Limanı'nı Çinli bir şirkete kiralayan bir anlaşmayı iptal etme tehdidinde de bulundu.

Çin, şarap, arpa ve kömür dahil olmak üzere ondan fazla ana sektöre gümrük vergisi uygulamaya başlayarak Avustralya'ya ihracatı düşürdü.

Avustralya, "Kuşak ve Yol Girişimi" kapsamında Victoria eyalet yönetimi ile Çin arasında 2018 ve 2019'da imzalanan iki altyapı yatırım anlaşmasını geçen ay iptal etmişti.

Çin, Avustralya'nın kararını, zaten yıpranmış olan ikili ilişkileri daha da kötüleştirecek bir "geri adım" olarak nitelemiş ve Çin'in "sert şekilde karşılık vermesine" yol açacağı tehdidinde bulunmuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler