Çin: Coronavirus'e "Çin virüsü" denilemez!

Çin: Coronavirus'e "Çin virüsü" denilemez!

​Çin yönetimi, Covid-19'a neden olan Sars-Cov2 virüs adının 'Çin Virüsü' veya 'Vuhan Virüsü' olarak değiştirilmesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün ilkelerine göre mümkün olmadığını ifade etti.

Çin yönetimi, Covid-19 salgınına dair başta ABD'li yetkililer olmak üzere bir çok ülkeden gelen suçlamalara ilişkin iddialara karşı savunmada bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, bu kapsamda internet sitesinde 30 sayfadan oluşan bir açıklama metni yayınlayarak daha önce açıklık getirdiği konuları bir kez daha tekrarladı.

Bakanlığın, söz konusu iddialara ilişkin 'akla mantığa sığmayan 24 iddia' ifadesini kullanması dikkat çekti.

Virüsün Vuhan'da tespit edilmesinden önce bazı Amerikalıların hastalığa yakalandığına dair çıkan haberlerin yalanlandığı metinde, bu iddiayı doğrulayacak bir kanıtın olmadığı belirtildi.

Euronews'in Reuters'a dayandırdığı habere göre, bakanlık, virüsün Vuhan'daki viroloji merkezinde üretildiği suçlamasına ise "Tüm incelemeler virüsün insan elinden çıkmadığını göstermiştir, ayrıca bu merkez virüs üretebilecek kapasitede değildir." yanıtını verdi.

ABD, Çin'i uluslararası toplumu vaktinde alarma geçirmemekle de suçlamıştı. Bununla ilgili bir zaman çizelgesi hazırlayan Çin Dışişleri Bakanlığı, tüm dünyanın "zamanında, açık ve şeffaf" bir şekilde bilgilendirildiğini savundu.

ABD'nin yanı sıra Alman istihbarat servisi BND de Çin'in ilk başlarda salgınla ilgili bilgileri paylaşmamasının tüm dünyaya 4 ila 6 haftalık gecikmeye mal olduğu kanısında.

"Dr Li Wenilang gözaltında tutulmadı"

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında ayrıca 'salgını duyurmaya çalışan doktor' olarak bilinen Li Wenliang'a da değinildi. Bakanlık, doktorun bir muhbir olmadığını ve Batı medyasında çıkan haberlerin aksine gözaltında tutulmadığını yazdı.

Salgın başlamadan önce Coronavirus ile ilgili paylaşımlarda bulunan doktor, hastalığa yakalanarak hayatını kaybetmişti.

"Virüslere ülke adı verilemez"

ABD Başkanı Donald Trump'ın Covid-19'a neden olan Sars-Cov2 virüsünün adının 'Çin Virüsü' veya 'Vuhan Virüsü' olarak değiştirilmesi isteğine ise Pekin, Dünya Sağlık Örgütü'nün "hiçbir virüsün adı bir ülkeyle bağlantılı olmaz" ilkesini göstererek karşılık verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.