Çin ve Amerika ticaret savaşında yeni dönem

Çin ve Amerika ticaret savaşında yeni dönem

Çin ile Amerika arasında ticaret savaşları olarak nitelendirilen, dünya piyasasını ve küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen gerginliğin ardından bir anlaşma imzalandı.

Trump ile Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu He, Beyaz Saray'da düzenlenen törenle birinci faz ticaret anlaşmasına imza attı.

Birinci aşama adı verilen anlaşma uyarınca Çin, daha fazla Amerika ürünü ithal etmeyi ve fikri mülkiyet hakları konusunda daha titiz davranmayı taahhüt etmiş oldu. Pekin iki yıl boyunca yaklaşık 200 milyar dolar değerinde ek Amerika menşeli ürün satın alacak. Buna karşılık da Amerika yeni gümrük vergileri koymayacak ve mevcut vergileri de kısmen düşürecek.

Trump'ın Mart 2018'de Çin'den ithal edilen bazı ürünlere yaptığı ilave vergilerle birlikte iki ülke arasında ticaret savaşı başlamıştı.

Anlaşmanın bir dönüm noktası olduğunu ve yakın bir zamanda Çin'e gideceğini belirten Trump, "Bugün Çin ile daha önce atılmamış çok önemli bir adımı atarak birinci faz ticaret anlaşmasını imzalıyoruz. Bu daha önceki herhangi bir anlaşmadan çok daha büyük." dedi.

Trump, İkinci faz anlaşma için çalışmalara başlandığını belirtti.

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu, anlaşmanın önemine vurgu yaparak iki ülke arasındaki bu ticaret anlaşmasının yeni bir dönemin işareti olduğunu ve bu iş birliğinin devam edeceğine inandıklarını ifade etti.

Çin ve Amerika arasındaki ticaret savaşı, Trump'ın Mart 2018'de Çin'den ithal edilen bazı ürünlere yaptığı ilave tarifelerle başlamıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler