Çin ve Hindistan'dan Asya ittifakı planı

Çin ve Hindistan'dan Asya ittifakı planı

Çin ve Hindistan dünya politikasında daha etkili olabilmek için dev bir Asya ittifakı kurmayı planlıyor, ancak anlaşamadıkları bazı konular da var

Dünyada daha etkili olmak isteyen Çin ve Hindistan büyük bir Asya ittifakı kurmak istiyor. Çin Devlet Başkanı ve Komünist Parti Genel Başkanı Xi Jinping, Hindistan gazetesi 'The Hindu'da kaleme aldığı bir makalede, Çin ve Hindistan'ın ortak çalışarak yenilikler ve refahla yeni bir Asya yüzyılını başlatabileceklerini kaydetti. Xi Jinping üç gün sürecek bir ziyaret için Hindistan'a gitti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Xi'yi başkent Yeni Delhi yerine kendi memleketi ve seçim bölgesi Ahmedabad'da karşıladı.

Çin Devlet Başkanının Hindistan ziyareti sırasında, sanayi parklarından demir ve kara yollarına kadar, bu ülkede yapacakları çok sayıda yatırımı açıklaması bekleniyor. Xi Jinping, milyarlık nüfusları bulunan her iki ülkeyi de Asya ekonomisinin motorları olarak niteledi. Xi, Çin'in enerjisinin ve Hindistan'ın bilgeliğinin inanılmaz bir potansiyeli ortaya çıkaracağını belirtti.

TARTIŞMALI KONULAR

Çin ve Hindistan büyük bir ittifaka hazırlanırken, iki ülke arasında çözülmesi zor bazı problemler de bulunuyor. Örneğin her iki ülke arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınırda uzun yıllardan beri gerginlikler yaşanıyor. Bazı bölgelerde bu gerginlikler çözülmesi zor köklü krizler halin dönüşmüş.

Diğer taraftan her iki ülkede Hint Okyanusunda daha etkili olabilmek için yarışıyor. Hint Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'den gelen ziyaretçiyle yapılacak görüşmelerde Hindistan için olumsuz bir ticari bilançonun ortaya çıkacağından sözedildi.

Çin ve Hindistan dünya nüfusunun üçte birine sahip bulunuyor. Ekonomik bakımdan Çin, Hindistan'dan oldukça ilerde. Çin'in gayri safi milli hasılası geçen yıl 6,9 trilyon Avroyu bulmuştu. Hindistan'ın ise yalnızca 1,4 trilyon Avroydu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.