Çınar Müftülüğünden Kur-an kursu ile ilgili açıklama

Çınar Müftülüğünden Kur-an kursu ile ilgili açıklama

Çınar ilçe Müftülüğünden Çınar Belediyesi ile ilgili yaşanan Kur-an kursu sorunu ile ilgili açıklama yapıldı.

Çınar ilçe müftülüğünden DBP’li Çınar belediyesinin Kur-an kursuna çıkardığı engel ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada son günlerde sosyal medya hesaplarından yapılan eleştirilere cevap verilerek, “15 Haziran 2017 tarihinden itibaren bir kısım sosyal medya hesaplarında gerçek olmayan itham ve beyanlara maruz kalan Çınar İlçe Müftülüğü adına yapılan zorunlu bir açıklamadır. İlçemiz hastaneler bölgesinde inşa edilen ve müftülüğümüze bağlı Hastaneler Camiinin projesinde cami, erkeler için taziye yeri ve Kur-an kursunun bulunduğu ve bir yıldan beri Kur-an eğitiminin verildiğini bütün halkımız bilmektedir. Şöyle ki; 2014 yılı içerisinde mahalle sakinleri, camii yapılması için dilekçeleri ile ilçe müftülüğüne müracaat etmişlerdi. Mimari projesinde camii, erkeler için taziye yeri ile birlikte Kur’an kursunun olması durumunda, Diyanet İşleri Başkanlığından inşaat için ödenek talebinde bulunulacağı ifade edilmişti. (26 Haziran 2015 tarihli yardım talep yazısı). Ancak inşaat yapım işlerinin tüzel bir kişiliğe sahip Çınar Camii ve Kuran Kursunu Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin öncülüğünde yapılmasının uygun olacağı konusunda anlaşmaya varılmıştı.“ denildi.

Yapılan açıklamanın devamında, “Zikri geçen derneğe ait olan arsanın camii inşaatı için yetersiz olduğu anlaşıldığında, belediyeye müracaat edilmiş ve yeşil alanın bir bölümü camii inşaatı için tahsis edilmişti. İnşaata başlamadan önce dernek adına cami inşaatı ile ilgilenen kişi ile proje taslağı üzerinde çalışmalar yapılmış ve belediye, müftülük, mühendis arasında uzun gidiş gelişlerden sonra en alt katı; Kur-an kursu, orta katı; erkekler için taziye yeri ve son katı cami olacak şekilde mutabık kalınmış ve Kur-an kursunun maliyeti hayırsever bir vatandaşımıza ait olacak şekilde inşaata başlanmıştır. Hastaneler Camii ve Kur’an Kursu inşaatı temel atma töreninde İlçe müftülüğü adına yapılan konuşmalarda, özellikle Camii ve Kuran Kursu ifadelerine dikkat edilmesini istirham ediyoruz.“ ifadeleri yer aldı.

Müftülük açıklamasında, “Hastaneler Camii ve Kur-an kursu inşaatının başlangıcından bu güne kadar, ilçe müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı olarak defalarca yaptığımız yardımları burada zikretme gereği duymuyoruz. Bu durum resmi kayıtlarımızda mevcuttur. Çınar Belediyesinin yer tahsisi ve taziye yerinin teşrifatı dışında, bir kuruşluk herhangi bir yardım ve destekleri olmamıştır.“ denildi.

Yapılan açıklamada Kur-an kursu olarak kullanılan bölümün bir gecede oldubittiye getirilerek bayan taziye yerine dönüştürüldüğü belirtilen açıklamada, “İki yıldan beri devam eden yapım işleri tamamlanmış ve 2016 yılında taziye yerinin açılışı için dernek adına ilçe müftülüğüne müracaat eden kişiye, ancak camii ve Kur-an kursunun kapsamı içinde olacağı bir açılışa katılacağımız ifade edilmiş ve açılış bir kaç ay ertelenmişti. Projede belirtilen ve Kur-an kursu olarak bilinen bölümün bir akşam oldubittiye getirilerek bayanlar için taziye yerine dönüştürüldüğü ve belediye tabelasının asıldığını duyduğumuzda, ilçe müftülüğü olarak gerekli girişimlerde bulunulmuş ve bu durumun asla kabul edilmeyeceği, Hastaneler Camiinin en alt katının müftülüğümüze bağlı D grubu Kur-an kursu olarak bir yıldan beri Kur’an eğitimi verildiği, Diyanet İşleri Başkanlığına gönderilen resmi yazılarda burasının Kur-an kursu olarak tescil edildiği, bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiği şifahen defalarca söylenmiş, eğer bu durum devam ederse il müftüsü ve kaymakamımızın da davet edildiği açılış törenine katılmayacağımızı bildirmiştik.“ ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamanın devamında, “Camiyi ibadete açma töreninden birkaç gün önce inşaatla ile ilgilenen hacı Remzi bey ve inşaatı yapan kalfa ile birlikte ilçe müftülüğü makamına gelmişler, ‘hocam açılışı yapalım, daha sonra burasının projedeki gibi Kur-an kursu olarak kullanılmasında bir sakınca olmayacağı ve erkekler için tahsis edilen üst kattaki taziye yerinin bölünerek kadınlara tahsis edilmesi ve oraya taşınması’ konusunda hemfikir olunmuştu. Hastaneler camii açılış töreninde Kur-an kursunu yaptıran şahsın il müftüsü, ilçe kaymakamı ve belediye başkanımızın bulunduğum bir ortamda ( belediye tarafından oldubittiye getirilerek taziye yerine çevrilen Kur-an kursunu kastederek), bizzat kendi hayır parası ile yaptırdığını ama burasının amacının dışında dönüştürülmeye çalışıldığını ifade ederken başkan bey ses çıkarmamış ve bugün olduğu gibi aksini iddia edememiştir? Camii ve hayır yerlerini kim yaparsa yapsın, Diyanet işleri Başkanlığımız bir yerin yapılması için maddi yardımda bulunduğunda, yardımlar orada kullanılmadan önce şahıs veya derneklerle ‘Cami veya Kur-an kursu inşaatı bittikten sonra müştemilatı ile birlikte tamamının kullanım ve tasarruf yetkisi, Diyanet İşleri Başkanlığı adına ilgili müftülük yetki sahibidir’ ibaresinin bulunduğu bağlayıcı bir sözleşme imzalanmış ve dolayısı ile yukarıda zikredilen tarihte diyanet işleri başkanlığımızın göndermiş olduğu yardımlar camii derneğine verilmeden önce bu sözleşme karşılıklı olarak onlarla da imzalanmış ve cami ve ona bağlı yerlerin tamamının kullanım yetkisi ilçe müftülüğüne verilmiştir.“ denildi.

Müftülük açıklamasının son kısmında bayan taziye evine karşı olunmadığı belirtilerek, “Projede Kur-an kursu olarak belirlenen ve 2016 yılından itibaren Çınarlı hanım kardeşlerimize yönelik Kur-an eğitiminin verildiği camimizin en alt kısmının aslına uygun olarak kullanılması amaçlanmıştır. İlçe müftülüğü tarafından Hastaneler cami altında projede belirlendiği gibi kısmi düzenleme yapılmadan önce, sözlü olarak ilgili tarafa defalarca bilgi verilmiştir. Mimari projede olmamasına rağmen, oldubitti ye getirilerek apar topar bir gecede taziye yerine dönüştürülen Kur-an kursundaki eşyalar, Çınarlı hanım kardeşlerimizin taziye yeri ihtiyacı göz önünde bulundurularak, erkeler için yapılan taziye yerinin bir bölümüne duvar örülmek sureti ile bayanlara tahsis edilmek istenmiş ve maalesef Çınar belediyesi tarafından gönderilen elemanlar tarafından yaptığımız duvarlar yıkılmış ve tamamen iyi niyetlerle yapmış olduğumuz bu girişimimiz engellenmiştir. Burada ilçe müftülüğü olarak yapılmak istenen Kur-an kursunun aslına uygun olarak kullanılmasından başka bir şey değildir.“ ifadeleri kullanıldı.

ÇINARIN SESİ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler