Çınar Şefkat Der: Roboski unutturulmaya çalışılıyor

Çınar Şefkat Der: Roboski unutturulmaya çalışılıyor

Çınar Şefkat Der yaptığı yazılı basın açıklamasında, Roboski katliamının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir gelişmenin olmaması kaygı verici olduğunu söyledi.

DİYARBAKIR - Çınar Şefkat Der yaptığı yazılı basın açıklamasında, Roboski katliamının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir gelişmenin olmaması kaygı verici olduğunu söyledi.

Basın açıklamasının tamamı...

 

                           BASINA VE KAMUOYUNA

Roboski’de 28 Aralık 2011’de 34 Kürd köylüsünün geçimini yapmak için sınırın öte tarafından sigara ve mazot ticaretini yaparken, Türk savaş uçakları tarafından bombalanarak feci şekilde katledilmelerinin birinci yıldönümünü idrak ederken, katliamla ilgili bir gelişme olmaması kaygı vericidir. Bir yıl boyunca işlenen bu katliamla ilgili doğru dürüst bir gelişme olmamış ve adeta olayın üstüne şal örtülerek unutturulma yoluna gidilmiş ve acıların katmerleşmesine sebep olmuştur. AKP hükümetinin Roboski katliamına kör ve sağır kesilmesinin anlaşılır bir tarafı yoktur. Böyle feci bir olayı görmezden gelmeye çalışmaları, hükümetinde bu katliamda parmağının olduğu kuşkusunu uyandırmaktadır.

Başbakan bu konuda partisinden olanlar dahil, konuşan ve gerekli adımların atılmasını isteyen herkesi sert bir şekilde uyarmakta ve bu katliamın konuşulmasına dahi tahammül edememektedir. Bırakın konuşmayı köyün Kürtçe ismi olan Roboski ismine dahi tepki göstermekte ve “Roboski değil Uludere” diyerek kendince düzeltme yoluna gitmektedir. Düne kadar Kemalist statükonun ceberrutluğundan yakınan Erdoğan’ın, bugün yaptıklarıyla Kemalist statükoyu aratmayacak noktaya gelmesi ibret verici bir durumdur. Bu olsa olsa mazlumun zalime benzemesidir. Şimdiye kadar mağdurları oynayan ve bu yöntemle oy toplayan AKP’nin, gücün eline geçmesinden sonra tahakkümcü ve zorba bir anlayışa bürünmesi ve yapılan her yanlışa sahip çıkması sonu için hayra alamet değildir.

Roboski katliamı kuşkusuz Kürdistan tarihinin ve Kürtlerin yabancısı olmadığı bir katliamdır.  Özellikle Cumhuriyet tarihi boyunca Kürtler horlanmış, yok sayılmış, inkar edilmiş, aşağılanmş ve bir çok baskılara ve katliamlara tabi tutulmuştur. Mazlum Kürd halkı Zilan, Dersim, Ağrı, amed vb. katliamların yanısıra sürgünlere ve muhaceratlara tabi tutulmuştur.  Alimleri susturulup korkutularak bütün bir halk adeta öndersiz bırakılarak, Kürd halkı inancına ve kültürüne yabancısı olduğu ideoloji ve fikirlerin kucağına itilmiştir.

Bütün bu insanlık dışı uygulamalara rağmen rejim bırakın geçmişiyle yüzleşmeyi ve özür dilemeyi, sanki hiçbir şey olmamış gibi bir yüzsüzlükle davranmakta ve birtakım ufak tefek girişimlerle geçmişindeki karanlık ve vahşi uygulamaları kapatmaya çalışmaktadır. Bu şekilde ucuz bir takım girişimlerle geçmişini temizlemeyi düşünmektedir. Ancak Roboski katliamı yapılan bu iki yüzlü politikaları açığa çıkarmış ve yüzlerdeki perdeyi kaldırmıştır. Yapılanların sadece göstermelik bir takım adımlardan öteye geçemediğini, devletin ve hükümetin Roboski katliamı sorumlularını ortaya çıkarma ve özür dilemede isteksiz davranmaları ortaya koymuştur.

Bu ülkede barışın ve huzurun egemen olabilmesi için, hükümetin roboski dahil Cumhuriyet tarihi boyunca başta Kürtlere karşı olmak üzere, işlenen bütün katliamların ve siyasi cinayetlerin aydınlatılması için samimi bir şekilde harekete geçmesi, sorumlularının ortaya çıkarılması ve sağ olanların yargı önüne çıkarılıp cezalandırılması ve bütün yapılanlardan devlet adına özür dilenmesi gerekir. Hükümetin özellikle Roboski faciasını bir an önce aydınlatılması için harekete geçmesi ve sorumlularının cezalandırılması, samimiyeti açısından önemli bir gösterge olacak ve ölenleri geri getiremese de en azından acıların bir nebze olsun hafiflemesine vesile olacaktır. Aksi takdirde söyledikleri her şeyin havada kalmasına ve inandırıcılığını kaybetmesine sebep olacaktır.

Son olarak Roboski katliamının yıldönümü vesilesiyle hayatlarını mazlumane bir şekilde kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. Bu olaya sebebiyet veren ve bu zalimce saldırıyı gerçekleştirenleri de lanetliyoruz.

                                                                                                                             ÇINAR ŞEFKAT DER

Çınarınsesi/İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.