Çin'den Covid-19 kararı

Çin'den Covid-19 kararı

Çin'in Covid-19 politikasında değişikliğe giderek, "A kategorisi salgın hastalık" tanımı çerçevesindeki salgın kontrol ve önleme uygulamalarına son vereceğini açıkladı.

Ulusal Sağlık Komisyonu, yerel sağlık kurumları ve hastanelere gönderdiği talimatta, 8 Ocak 2023'ten itibaren "B kategorisi salgın hastalık" tanımı çerçevesindeki uygulamalara geçiş için hazırlıklarını tamamlamasını istedi.

Coviid-19'un aslında başından beri "B kategorisi" olarak tanımlanmasına rağmen Çinli sağlık yetkilileri, kontrol ve önleme tedbirlerini "A kategorisi" tanımına göre uyguluyordu.

Bu kontrol rejimi, yerel yönetimlere, tecrit ve karantina gibi katı tedbirlere karar verme ve uygulama yetkisi veriyordu.

Çin kanunlarına göre, veba ve kolera gibi "A kategorisi" salgın hastalıklarda, enfekte olanlar ve onlarla yakın temastakilerin tecrit edilmesi ve gerekirse şehir ölçeğinde kapanma tedbirleri uygulanmasını gerektiriyor.

AIDS, bulaşıcı hepatit ve kuş gribi gibi "B kategorisi" salgın hastalıklarda ise "yalnızca gerektiğinde tedavi ve bulaşmayı önleyici tedbirlerin alınması" yeterli görülüyor.

Yeni uygulamayla Covid-19'a bağlı hastalığın Çin'deki resmi adlandırması olan "yeni tip koronavirüs zatürresi" de "yeni tip koronavirüs enfeksiyonu" olarak değiştirilecek.

İsim değişikliğinde Omicron gibi hastalık etkisi daha zayıf olan varyantların çoğu zaman zatürre belirtisine yol açamamasının göz önüne alındığı belirtiliyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.