Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dinç, sıkça görülen gribal enfeksiyonları ve korunma yollarını anlattı

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilal Dinç, grip salgınının geçen seneye oranla 3-4 kat arttığını, salgından korunmak için dengeli beslenme, c vitamini ağırlıklı gıdalar tüketmenin yanı sıra grip aşısını da önerdiklerini söyledi.

Son dönemde başta çocuklar olmak üzere her yaş gurubunda ciddi artış gösteren gribal enfeksiyonların yol açtığı olumsuzluklar ve gripten korunma yollarına ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilal Dinç, Covid-19'un farklı varyantlarla devam ettiğini, bunun yanında İnfluenza, RSV gibi farklı hastalıkların da baş gösterdiğini ifade etti.

Gripten korunmak için dengeli ve c vitamini ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Dinç, geleneksel olarak uygulanan grip aşısını da 6 aylık çocuklardan itibaren tavsiye ettiklerini vurguladı.


"Bizi de zor durumda bırakan bir algın var"

Dinç, "Bu sene önceki senelere göre hasta sayısı neredeyse 3-4 kat arttı. Bu rahatsızlık, özellikle yenidoğan döneminden itibaren başlıyor. Hatta yenidoğan yoğun bakımda ayda 20-25 tane bebeğimiz bronşitten dolayı yatmıştır. Bu rahatsızlık ağırlıklı olarak çocuk yaşlarda görülüyor. Bunun nedeni de önceki senelerde maskeye ağırlık verildiği, bu sene biraz daha maske ve mesafeye çok önem verilmediği için rahatsızlıkta biraz daha artış var. Bağışıklık önceki senelere nazaran daha da zayıfladı. Bu sene daha çok hastalıklara maruz kalındığı için hastalıklarda artış var. Hastalar daha çok ağrı, ateş, öksürük burun akıntısı gibi şikâyetler ile geliyorlar. Zaten grip, nezle ve covid gibi rahatsızlıklarda hastalar hemen hemen aynı şikâyetlerle geliyorlar. Bebeklikten yaşlılık dönemine kadar her yaşta bu hastalıkları görebiliyoruz. Covid döneminde yaşlılar hastalığı daha ağır geçiriyor, çocuklar ise çok etkilenmiyordu. Ancak bu dönemde influenza, RSV ve bazı Covid varyantları çocuklarda ciddi rahatsızlıklar yapabiliyor. Hastaneye yatışları, şikâyetlerde artışları uzayabiliyor. Bazen hastalar, aldıkları ilaçlara rağmen 1-2 hafta sonra rahatsızlık devam ediyor diye gelebiliyorlar. Bu sene geçen seneye nazaran bizi de zor durumda bırakan bir salgın dönemi var." dedi.

"Virüslerde oluşan mutasyonlar rahatsızlıkların artmasına sebep oluyor"

Geçen sene çocukların okul döneminde maske taktıklarını ancak bu yıl takmadıklarını, bu sebeple bulaşmanın daha da arttığını belirten Dinç, "Bu hastalıkların hepsi genel olarak damlacık yoluyla bulaştığı için bu sene biraz daha artış var. Önceki dönemlerde korunduğumuz için bağışıklık bir miktar baskılanmış olabilir. Çok fazla mikroplarla temas halinde olmadığımız ve bu sene biraz daha fazla mikroplara maruz kaldığımız için rahatsızlıklar artabiliyor. Virüslerde de oluşan mutasyonlar sebebiyle bu rahatsızlıklar biraz daha artabiliyor. Mesela; İnfluenza virüsünün değişik tipleri var. Bir tipi geçiren hastalara başka bir tipin bulaşma ihtimali olabiliyor. O yüzden hastalık tekrar edebiliyor ya da uzayabiliyor." diye konuştu.

Bağışıklığın güçlendirilmesi için ne yapılmalı?

Hastalıktan korunmak için en önemli meselenin dengeli beslenmek olduğunu hatırlatan Dinç, "C vitamini ağırlıklı gıdalar tüketmek çok önemli. Bu şekilde bağışıklık güçlendirilebilir. Bitkisel ilaçlardan ciddi bir beklenti içerisine girilmemeli. Tabiki tıbbi olarak destek gerekebilir, alternatif tıp anlamında bağışıklığı güçlendiren ürünler kullanılabilir ama temel olarak alınan besinlerle bağışıklığın güçlendirilmesidir." şeklinde konuştu.

En çok hangi virüsler görülüyor, grip aşısı koruyucu mu?

En çok karşılaştıkların virüslerin başında İnfluenza virüsünün geldiğini, Covid'in varyantlarının da ortaya çıktığını söyleyen Dinç, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Tabi her hastaya test yapamıyoruz. Onun dışında RSV diye bir virüs var. O da ağırlıklı olarak bronşit yapabiliyor. Sadece virüs değil bundan önce gördüğümüz beta grubu bakteriler de buna sebep olabiliyor. Bu ayrımı iyi yapmak gerekiyor. Çünkü bazı hastalarda bu sebepten dolayı gereksiz antibiyotik verilebilir. Eskiden beri geleneksel manada koruyucu olarak grip aşısını öneriyoruz. Aşı olan yetişkin ve çocuklar bu salgını biraz daha hafif atlatabiliyor ya da hiç geçirmeyenler de olabiliyor. Bu yüzden 6 aylıktan itibaren her yaş grubuna grip aşısı öneriyoruz." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler