Çocukların omuzlarındaki yük: Sırt çantaları

Çocukların omuzlarındaki yük: Sırt çantaları

Okulların açılması ile çocukların omuzlarına kaldırabileceğinden daha fazla yük binildiğine dikkat çeken uzmanlar, taşıması daha kolay olsa da gereğinden daha ağır sırt çantaları çocukların omurgasına ve bedenlerine zarar verdiğini söylüyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak çocuklarımızın çantalarının nasıl kullanılması ile ilgili şu bilgileri verdi:

Ağır çantalar eklem ve kas ağrılarına yol açar

Aşırı yüklenmiş çantalar gelişme çağında olan çocuklarımızda küçük yaşta istenmeyen kas ve kemik ağrılarına yol açar. Ayrıca ağır çantayı kaldırabilmek için ister istemez öne doğru eğilerek yürümeleri sebebi ile kambur bir pozisyonda yürümeye zorlar. Bu çantayı taşımakta kolaylık sağlasa da sonrasında yol açacağı ağrılar açısından sakıncalı bir durumdur.

Doğru sırt çantası seçimi zararı azaltacaktır

Çantanın askılarının ped ya da viskoelastik madde ile dolu olması hem binen yükün daha kolay taşınmasını hem de sırtın ve eklemlerin tahriş olmasını önleyecektir. Bel kemeri olması ve taşınırken bu kemerinde bağlanması çocuklarımızın işini kolaylaştıracaktır.

Çocuklarımız sırt çantalarını nasıl kullanmalı?

En önemli nokta gereğinden fazla çantanın doldurulmaması. Çantanın ağırlığı çocuklarımızın ağırlığının yüzde 15-18 inden daha fazla olmamalıdır. Çocuklarımıza sırt çantasının doğru kullanımını gerekirse başlarda sürekli çantalarını kontrol ederek öğretmeliyiz. İhtiyaç duyulmayan kitap ve defterlerin taşınmaması iyi bir başlangıç olacaktır. Bunun dışında, daha ağır olan nesneler dibe konmalı. Çanta bel hizasının 5 santimetre yukarısında kalacak şekilde ayarlanmalıdır.

Çocuklarımıza sırt çantaları takılı iken doğru pozisyonda eğilmemeli, daha alçak bir noktada bir şey almaları gerektiğinde dizlerinden bükerek yere çömelmeli ve dik bir şekilde kalkmalıdır." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler