Çölyaklıların umudu karabuğday ilk mahsulü verdi

Çölyaklıların umudu karabuğday ilk mahsulü verdi

Çölyak hastalarının tükettiği glütensiz ekmekler için Şanlıurfa Eski Valisi İzzettin Küçük tarafından yurt dışından getirilen karabuğday tohumları ilk mahsulünü verdi.

Tigem Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğünde geçtiğimiz mart ayı içerisinde toprakla buluşan toplam dört kilogram tohumdan 28 kilogram mahsul elde edildi. Şanlıurfa Eski Valisi İzzettin Küçük’ün girişimleriyle yurt dışından getirilen tohumların tohum arttırmaya yönelik ekimi, Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğünce yapılan toprak ıslahının ardından yapıldı.

Bin 300 metrekarelik bir alanda ekimi yapılan ilk hasadından toplam 28 kilogram yeni tohum elde edildi. Birkaç kez daha tohum üretimi amacıyla ekim yapıldıktan sonra Karabuğday’ın işlenmesine geçilecek.

Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, Çölyak hastalarının hassasiyetine sessiz kalmayarak bu girişimde bulunan Vali İzzettin Küçük’e teşekkür etti.

Doğan, “Görevi boyunca Sayın Valimiz bizlere hep destek oldu. Yurt dışından getirilen tohumların çoğaltılması Çölyak hastası kardeşlerimizin glütensiz ürünlere ulaşımını kolaylaştıracaktır. Bu konuda biraz daha zamana ihtiyacımız var tabi ki. Şanlıurfa’da çölyak hastalığıyla ilgili doktor konusunda sıkıntılarımız var ama devletimizin sağladığı imkanlarla bu sorunları da aşacağız inşallah. İzzettin Küçük Valimize, Tigem yetkilileri ve çalışanlarına da bizlere verdikleri desteklerden dolayı tüm Çölyaklı dernek üyelerimiz adına teşekkür ediyorum. Yeni Valimiz Sayın Güngör Azim Tuna’nın da bundan sonra bizlere destek olacağına inanıyorum. ” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Şanlıurfa Çölyak Derneğine 916 Şanlıurfalı ve 80 Suriyeli çölyak hastası üyenin kayıtlı olduğu öğrenildi. (İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler