Covid-19 tedavisi için biyoeşdeğer ilaç çalışması başlatıldı

Covid-19 tedavisi için biyoeşdeğer ilaç çalışması başlatıldı

Gaziantep Üniversitesi Teknopark bünyesinde faaliyetlerde bulunan bir ekip Sağlık Bakanlığından gerekli izinleri alarak Türkiye’de Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlar için ilk biyoeşdeğerlik çalışmasını başlattı.

Patojenlerden arındırılmış immün plazma yönteminin Coronavirus (Covid-19) tedavisi için önemli bir alternatif yöntem olduğunu kamuoyu ile ilk kez paylaşan, ardından da Türkiye’deki tek örneği olan bu sistemi hasta yoğunluğu nedeniyle Kızılay’ın Ankara ve İstanbul’da bulunan kan merkezlerine kurarak çalışmalara başlayan Gaziantep Üniversitesi, önemli bir çalışmaya daha imza attı.

Konuyla ilgili gelişmeyi sosyal medya hesabı Twitterden paylaşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Covid-19 tedavisinde hastaların kullanabilmesi için yurt dışından ithal edilen ilacın, yerli ve milli eşdeğerini geliştirilerek piyasaya verilebileceğini açıkladı.

Bu ilacın klinik biyoeşdeğerlik çalışmasının GAÜN Teknopark firmalarından olan Farmagen tarafından yapılacağını belirten Gür, “Sözkonusu etken madde günümüzde Sağlık Bakanlığımız ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiş Covid-19 hastalığının tedavisinde çok etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Biyoyararlanım ve biyo eşdeğerliliğe ilişkin çalışmalarımız, Sağlık Bakanlığı Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun onayıyla, proje sorumlusu GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muradiye Nacak ve Proje Yöneticisi Prof. Dr. Aydın Erenmemişoğlu ile birlikte geniş bir proje ekibi tarafından özel tüm koruyucu önlemler de alınarak çalışmalarına başladı. Gaziantep Üniversitesi Teknopark, bu çok kritik dönemde yerli ilaç sanayisinin çözüm ortağı olarak bizleri gururlandırmış, bu kritik salgın günlerinde de çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir.”dedi.

Gür, Covid-19 tedavisinde kullanılan ve Türkiye’de milli üretim için biyoeşdeğerlik çalışmaları yapmak üzere yasal izin süreçleri devam eden birkaç ilacın daha olduğunu ve bu süreçler tamamlandıkça da kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

İLKHA


Covid-19 tedavisi için biyoeşdeğer ilaç çalışması başlatıldı

Covid-19 tedavisi için biyoeşdeğer ilaç çalışması başlatıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.