Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin topraklarında gözümüz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin topraklarında gözümüz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra'da Türk vatandaşları ve Müslüman toplumu temsilcileriyle buluşmasında yaptığı konuşmada, "Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok, ama gözü olanlar lütfen terk etsinler" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi için bulunduğu Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da Türk vatandaşları ve Müslüman toplumunun temsilcileriyle buluştu.

Programda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asyalı, Afrikalı, Türkistanlı, Keşmirli, Arakanlı, Yemenli, Libyalı, Suriyeli  ve Filistinli mazlumlara selamlarımı ileterek programı düzenleyenlere de şükranlarını sundu.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların, vatanlarından binlerce kilometre uzakta kendilerine yepyeni hayatlar kurduklarını, bunu yaparken de zorluklardan yılmadıklarını, sıkıntılar karşısında geri adım atmadıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İman varsa, imkân da vardır" diyerek gurbeti sılaya çevirenlerin başarılarıyla ailelerini ve tüm vatandaşlarını gururlandırdıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Aralık'ta Birleşik Krallık'ta seçimlerin düzenleneceğini hatırlatarak Türk toplumunda seçimlerde belirleyici rol oynamaları gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye emin ellerde. Türkiye; emniyet, huzur ve barış içinde. Bugün 17 yıl öncesine göre çok daha güçlü bir Türkiye var. Bugün üzerinde rahatça oyun oynanan değil, bölgesinde oyun kuran, oyun bozan kararlı bir Türkiye var. Bugün birkaç milyar dolar için el açan değil dünyada millî gelire oranla en fazla insani yardım yapan cömert bir ülke var." diye konuştu.

"Suriye'nin topraklarında gözümüz yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında, Türkiye'nin; ekonomisi, ulaşım altyapısı, Ege'de, Karadeniz'de, Doğu Akdeniz'de haklarını savunan, menfaatlerini koruyan donanmasıyla güçlü bir ülke olduğuna vurgu yaptı. Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan 4 milyonu aşkın mazlum ve mağdura ev sahipliği yaptıklarını, bu kişilere 30 milyar doları aşkın bir harcama yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği'nden uluslararası yardım kuruluşları vasıtasıyla sadece 3 milyar avro destek geldiğini aktardı.

Türkiye'ye "Suriye'de ne işiniz var?" diyenler bulunduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir de diyorlar ki 'Suriye'den ne zaman çıkacaksınız?' Bizim onlara verdiğimiz tek cevap var; sizin Suriye'de ne işiniz var. Evet, biz oradayız, orayı teröristlerden temizleyene kadar oradan çıkmayacağız. Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok, ama gözü olanlar lütfen terk etsinler." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nde terör konusunu görüştüklerini belirterek, şöyle devam etti: "Terör konusu bizim 40 yıllık konumuz; 40 yılda teröre çok kurban verdik. Bütün bunlar olurken maalesef bizim kapımız çalınmadı, 'Başınız sağ olsun.' denmedi, arayıp soran da olmadı. Terör örgütlerine on binlerce TIR'la silah, mühimmat, araç gereç gönderenler bize paramızla silah vermedi, araç gereç vermedi ama biz bütün bunlara rağmen çalıştık, gayret ettik. Evet, şimdi kötü komşular bizi ev sahibi yaptı. Terörle mücadelede hâlâ bize akıl verenlere biz sadece şunu söylüyoruz; siz aklınızı kendinize saklayın."

"İslami terör ifadesini kullananları lanetliyorum"

"İslami terör" ifadesinin de yanlış bir ifade olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İslam bir barış dinidir, barış dini olan dinimize asla terörü yaklaştıramazsınız. Teröre sıfat olarak İslam'ı, onun yanına koyamazsınız, bu ifadeyi kullananları kusura bakmasınlar ben de lanetliyorum" diye konuştu.

"Saygın ülkelerin, saygısız bazı liderleri İslami terör ifadesini kullanıyor"

Yeni Zelanda'da camiye yapılan terör saldırısında 51 Müslümanın katledildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hristiyani terörist veya Hıristiyan terörist öyle bir şey kullandık mı? Kullanmayız da niye bizim dinimiz İslam buna da müsaade etmez. Dolayısıyla İslami terör diyeceğine önce bir defa dinlerimiz arasındaki ilişkilerin nasıl barışık hâle geleceğini konuşalım. Ama maalesef şu anda dünyada hâlâ saygın ülkelerin, saygısız bazı liderleri İslami terör ifadesini kullanıyor. Bu olamaz, bunu kabullenmemiz mümkün değil" sözlerine yer verdi.

"Kültürel ırkçılık dalgasından herkes olumsuz etkileniyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasıyla ilgili süreci yakından takip ettiklerini, bu ülkedeki Türk vatandaşlarının bu süreçten olumsuz etkilenmemeleri için ilgili bakanlıkların temaslarını sürdürdüğünü açıkladı.

Son dönemde tüm Avrupa genelinde ırkçılık, ayrımcılık, antisemitizm ve İslam düşmanlığının da artığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşırı sağcı hareketlerin hedefinde çoğunlukla Müslümanlar ve Türk toplumunun bulunduğunun altını çizdi.

Son Avrupa Parlamentosu seçimlerinin, Avrupa'da kimlik siyasetinin giderek baskın hâle gelmekte olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunda tarihî ön yargıların rolünün büyük olduğunu, medya ve kimi siyasetçilerin de sorumsuz açıklamalarıyla bu ön yargıların derinleştiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültürel ırkçılık dalgasından herkesin olumsuz etkilendiğini anlatarak, "Kısa süre önce Londra metrosunda Musevi baba ve evladını hedef alan tacize Libyalı Müslüman bir hanım kardeşimizin verdiği cesur tepki bu gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.