Cumhurbaşkanlığı seçimi başladı

Cumhurbaşkanlığı seçimi başladı

Azerbaycan'da, cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanma işlemi başladı.

Sovyetlerin dağılmasının ardından bağımsızlığını elde eden Azerbaycan, yeni cumhurbaşkanını seçmek için yedinci kez sandık başına gidiyor.

Azerbaycan Merkezi Seçim Komitesi'nden (MSK) yapılan açıklamada, seçimlerin 08.00 itibarıyla resmen başladığı belirtildi.

Seçimde, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile 9 aday yarışıyor. 5 bin 491 sandıkta, 5 milyon 145 bin seçmenin oy kullanacağı seçim merkezlerinde vatandaşların rahat oy kullanabilmesi için her türlü olanak sağlanırken, seçmenlerde ikinci kez oy kullanmasını engellemek amacıyla oy kullananların parmağına ultraviyole ışınlarla görülebilen mürekkep sürülüyor.

Seçimi 52 bine yakın yerli, 100'e yakın ülkeden ise bin 300 yabancı gözlemci izliyor. Yurtdışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları, büyükelçiliklerde kurulan seçim merkezlerinde oy kullanıyor.

MSK'tan yapılan açıklamada oy verme işleminin yerel saatle 19.00'a kadar devam edeceği, resmi olmayan ilk sonuçların ise 23.00'dan sonra açıklanacağı bildirildi.

Adaylık için 22 kişinin başvurduğu ancak çeşitli nedenlerle sadece 10 kişinin başvurusunun kabul edildiği seçimlerde, mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan muhalefetinin yeni oluşturduğu ve Milli Şura adını verdikleri koalisyonun ortak adayı Prof. Dr. Cemil Hesenli, Ümit Partisi Başkanı İgbal Ağazade, Birleşik Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev, Muasır Müsavat Partisi Genel Başkanı Hafız Hacıyev, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Araz Alizadev, Demokrat Parti Başkanı Serdar Celaloğlu, Milli Diriliş Harekatı Partisi Genel Başkanı Ferec Guliyev, Milletvekili Zahit Oruç ve Adalet Partisi Başkanı İlyas İsmayılov yarışıyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.