Demokrat senatörlerden Trump'ın azli için 25'inci madde çağrısı

Demokrat senatörlerden Trump'ın azli için 25'inci madde çağrısı

​ABD Senatosu'nda Demokratların lideri Chuck Schumer, ABD Başkanı Donald Trump'ın 25'inci madde gereğince görevden alınmasını istedi.

Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer, yaptığı açıklamada, Trump yanlılarının Kongre binasına basmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Schumer, dün Kongre binasında yaşananların Trump'un kışkırtmaları sonucu gerçekleşen ABD'ye karşı bir başkaldırı olduğunu söyledi.

"Bu Başkan (Trump) bir gün daha bile makamında kalmamalıdır" diyen Schumer, Trump'ın görevden alınması için en hızlı yolun da ABD Anayasası'na ek 25'inci madde olduğunu söyledi.

Schumer, böyle bir azil için de Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Trump'ın kabinesinin de destek vermesi gerektiğine işaret etti.

Senato ile Temsilciler Meclisi'nde de üçte ikilik çoğunluk sağlanması gerektiğine dikkat çeken Schumer, Pence ve kabinenin bu süreci başlatmaması durumunda ise Kongre'nin Başkan'ın azli için normal süreci işleteceğini kaydetti.

25'inci madde

ABD yasalarına göre, 25'inci madde başkanın hastalık gibi görevini yerine getiremediği ya da istifa edemediği durumlarda kısa yoldan görevden alınmasını öngörüyor.

Bu maddenin uygulanması ise başkan yardımcısı ve kabinenin onayını gerektiriyor. Düzenlemeyle görevden alınan başkanın yerine de yardımcısı geçiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler