Dengbêjler söyledi, halk dinledi

Dengbêjler söyledi, halk dinledi

Van’dan gelen dengbêjler, Bitlis'in Hizan ilçesinde ilçede kasideler okuyarak ilçe halkına konser verdiler.

Hizan ilçesi Cumhuriyet İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen konserde, Van’dan gelen dengbejler birbirinden güzel eserleri Kürtçe  seslendirdi. Dengbêjler, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda Kürtçe kasideler okudular.

Hizan Kaymakamı Sedat İnci, yaptığı açıklamada dengbêjliğin Kürt kültürünün olmazsa olmazlarından ve en önemli sözel öğelerinden olduğunu söyledi.

Türkler veya Türkiye'de yaşayan diğer milletler için bir aşıklık, ozan kültürü neyse yörede yaşayan halklar içinde dengbêjlik kültürünün o anlama geldiğini ifade eden Kaymakam İnci, “Aramızda belki Kürtçe bilmeyenler var ama söylenen kasidelere bakıldığı zaman belki aşığın maşuğuna yazdığı bir şiirdir. Belki çocuğunu kaybetmiş bir annenin çocuğuna yazmış olduğu bir ağıttır veya bir milletin tarihi, özlemi, geçmişi ve efsanesidir. Ozanlar da dengbejler gibi belki elektriğin olmadığı dönemlerde taziyelerde veya düğünlerde köy köy, belde belde, diyar diyar dolaşarak orada, o yörede yaşayan insanların dertlerine, hüzünlerine ve sevinçlerine ortak oluyorlardı.” Dedi.

Televizyon ve radyoyla beraber ne yazık ki kültürümüzün olmazsa olmazlarından olan dengbêjlik kültürünün artık yavaş yavaş unutulmaya yüz tutuğunu ifade eden İnci, “Düzenlediğimiz dengbêjlik konseriyle en azından yeni ve genç nesillerimize bu güzel kültürümüzü tanıtabilmek ve gelecek nesillerimize de bu kültürümüzü aktarmak istedik. Buraya gelerek bizlere neşe veren dengbejlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu yıl aynı şekilde yoğun talep üzerine denbej konserini de programa dâhil ettik. Bahar ve Çocuk Şenliklerinde dengbej konseriyle genç nesillerimize bu güzel kültürümüzü tanıtabilmek ve gelecek nesillerimize de bu kültürümüzü aktarmak istiyoruz.” Diye ifade etti.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.