Deprem sonrası esnafın umudu Ramazan Bayramı

Deprem sonrası esnafın umudu Ramazan Bayramı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkım ile hasara neden olan depremlerden etkilenen illerden biri olan Gaziantep'teki esnaf, umudunu Ramazan Bayramı'na bağladı.

Depremlerin oluşturduğu tedirginlik nedeniyle vatandaşların büyük çoğunluğunun günlerce alışverişe çıkmadığını, bu durumun ise satışlarını ciddi anlamda etkilediğini ifade eden esnaf, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi bir nebze de olsa hareketlilik bekliyor.

Başta gıda, giyim ve ayakkabı olmak üzere birçok sektördeki esnaf, Ramazan Bayramı için hazırlıklara başladı.

Umudunu Ramazan Bayramı öncesi yapılacak alışverişe bağlayan esnaf, piyasa genelinde depremler ve hayat pahalılığı nedeniyle yaşanan durgunluğun yerini Ramazan Bayramı'nda hareketli günlere bırakmasını umut ediyor.

"Piyasa tedirgin. Ancak hayat devam ediyor. Bayramın hareketlilik oluşturmasını bekliyoruz"

Bayramların bereketiyle geldiğini belirten esnaf Tamer Toker, "İslam aleminin ve bütün Müslümanların ramazan ayı mübarek olsun. Depremden dolayı buruk bir ramazan yaşıyoruz. Ramazan bereket ayıdır. Esnafımızın Ramazan'dan bir beklentisi var. Şu anda sezon giriş esnaf için de beklentilerin karşılandığı bir zaman olmasını diliyorum. İnsanlar normalleşmeye döndüler ancak depremden dolayı ekonomik bir sıkıntı var. Piyasa tedirgin. Ancak hayat devam ediyor. Bayramın hareketlilik oluşturmasını bekliyoruz. Bayramlar bereketiyle geliyor. Bayram öncesi ve sonrası piyasalar hareketlenecek diye bekliyoruz. Gaziantep deprem bölgelerindeki yıkımdan dolayı yoğun göç almaya başladı. Bayram öncesi ve sonrası ticari faaliyetler şehrimizde daha da artacaktır. İhtiyacı olan vatandaşlarımız şu anda bayram alışverişine çıkmış durumdalar. Son bir hafta kala daha da yoğunlaşacaktır. Beklentimiz iyi olacağı yönündedir." şeklinde konuştu.

"İnsanların bazıları depremin ağırlığını atabilmiş değil. İyiye dönmesini bekliyoruz"

Depremlerden Gaziantep ticaretinin olumsuz etkilendiğini belirten Adil emektar, "Şu anda esnafın son durumu çok iç açıcı değil. Önce pandemi şimdi deprem. Ticaret olumsuz etkilendi. Ama umutla bekliyoruz. İşlerin açılmasını bekliyoruz. Şu anda Gaziantep'te eski bayramların havası yok. Hayat çok pahalı. İnsanların alım gücü düştü. İnsanların bazıları depremin ağırlığını atabilmiş değil. İyiye dönmesini bekliyoruz. Gaziantep büyük bir ticaret merkezi. Bayramın hareketlilik getirmesini bekliyoruz. Bayramın bize iyi geleceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Eski kalabalıklar yok"

Şu an için eski kalabalıkların olmadığını belirten Ali Bey, "Esnafın durumu şu anda pek iyi değil. Pahalılıktan ve büyük AVM'lerin çoğalmasından ötürü küçük esnafın durumu iyi değil. Çarşılarda o eski kalabalıklar yok. İnsanların alım gücü kalmadığından dolayı sadece gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Her sene bayram öncesi hareketlilik olurdu şu anda 16'ncı güne girmiş vaziyetteyiz. O hareketliliği göremiyoruz. Hayat pahalılığından insanlar bayramı hissedemiyor." dedi.

"Son haftalara yaklaşırken bir bayram hareketliliği bekliyoruz"

Bayramı beklediklerini belirten Fuat özsoylu, "Şu anda esnafta pek hareketlilik yok. Bayramı bekliyoruz. İnsanların alım gücü olmayınca hareketlilik yaşanmıyor. Maliyetler yüksek olduğu için alım gücü düşüyor. İnsanların gelirlerinin artması gerekiyor. Gelir dağılımındaki dengesizliğin giderilmesi gerekiyor. Piyasalarda hareketlilik olması için fiyat dengelerinin sağlanması gerekiyor. Son haftalara yaklaşırken bir bayram hareketliliği bekliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.