Derik'te 10 kapama zeytin bahçesinin açılışı yapıldı

Derik'te 10 kapama zeytin bahçesinin açılışı yapıldı

​Mardin'in Derik ilçesinde, dünyaya tanıtılması planlanan 10 kapama zeytin bahçesinin açılışı yapıldı.

PKK’nin makamına koyduğu bombanın uzaktan kumandayla patlatılmasının ardından hayatını kaybeden Derik eski Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün, Derik Zeytin'ini dünyaya tanıtma hayalinden biri olan 10 kapama zeytin bahçesinin açılışı yapıldı.

Derik Kaymakamlığı, entegre kırsal kalkınma planı çerçevesinde yüzde 70 hibe desteğiyle 2 bin zeytin fidanın dikti. Maliyeti yaklaşık 257 bin TL olan 10 kapama modern zeytin bahçesinin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Açılış programına katılan Mardin Valisi Mustafa Yaman, hayatını kaybeden Safitürk'le projeyi konuştuklarını ve destek vereceklerini daha sonra kendisiyle zeytinyağını incelediklerini aktardı.

Yaman şöyle konuştu: "GAP, Mardin Valiliği, DİKA, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin verdiği destekle, şehit Kaymakam'ın projesi sevindirici hale geldi. Bu daha başlangıç, Mezopotamya'nın bu bereketli topraklarında neye destek verseniz, ne ekseniz yetişiyor. Haklı olarak desteklenmesi gereken Derik zeytinini o eski şaşalı zamanlarına tekrar kazanmasını arzu ediyoruz. Bunun içinde her türlü desteği vermeye hazırız. Biz devlet olarak her zaman Derik Kaymakamlığı ve değerli çiftçilerimizin yanındayız. Zeytini tekrar hem para kazanılır hale getirmek hem de bölgenin kazanmasına katkı sağlar."

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise zeytinin ana kaynağının Derik olduğunu söyledi. Karahocagil, “GAP olarak Derik zeytinin tanınması için çalışmalar yapıyoruz. GAP idaresi olarak zeytin hedeflerimizden biri Bu hedefleri gerçekleştirmek için hedeflediklerimiz var. Kapama zeytin bahçesi, markalaşma ve zeytinyağıyla ilgili yaptığımız çalışmalar var. İnşallah ileri ki süreçte Derik zeytini gerçek değerini bulacak." diye konuştu.” dedi.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ da, projenin Derik'e güzel katkılarının olacağını belirtti.

Derik Kaymakamı Hakan Kafkas ise "Şehit Kaymakamımız Safitürk’ün Derik zeytiniyle ilgili çok güzel projeleri vardı. Bizde kendimizce onun projelerinin üzerine bir şeyler koyduk. Kısa zaman çok güzel mesafeler katlettik. Biz burada sadece 10 tane zeytin bahçemizin açılışını yapmıyoruz. Derik zeytininin kalıcı hale gelmesini sağlıyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yaman, GAP İdaresi Başkanı Karahocagil, Derik Kaymakamı Kafkas ile DİKA Genel Sekreteri Altındağ, birer zeytin fidanı dikti.

Fidan dikiminin ardından Kaymakam Kafkas, ilçeye yaptıkları katkıdan dolayı Vali Yaman’a, GAP İdaresi Başkanı Karahocagil’e ve DİKA Genel Sekreteri Altındağ’a birer plaket takdim etti.

İLKHA






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.