​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Tam kapanma döneminde uygulanacak yasakta, esnafın SGK, BAĞ-KUR, vergi, kira gibi başlıca ödemelerinin akıbetinin ne olacağı tartışmalara neden oldu.

Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “29 Nisan 2021 yani perşembe akşamı saat 19.00’dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz” demişti. 

Biriken kiralarını, faturaları ve çalıştırdıkları personelin maaşlarını ödemek zorlandığını belirten esnaf, umudunu Ramazan Bayramı’nda yapılacak alışverişe bağladıklarını ama alınan tam kapanma kararı ile daha fazla mağdur olduklarını söylediler.  

Bir yılı aşkın süredir ciddi maddi sıkıntılar yaşadıklarını ve tam kapanmanın esnafın iflası anlamına geldiğini dile getiren esnaf, destek paketinin açıklanması gerektiği vurguladılar.

"Bizler esnaf olarak kapatma kararına karşı değiliz, eğer bu hastalığın biteceğine inanıyorlarsa 20 gün kapatalım." diyen Muzaffer Sevgin, kapatma kararı alınırken esnafın mağduriyetinin de giderilmesi belirtti.

"Kapatma kararına karşı değiliz ama…"

"Kapanma sürecinde ödemelerimizi nasıl yapacağız? sigortamı, vergimi nasıl ödeyeceğim? Hiç değilse bir destek açıklaması yapılması gerekmez miydi?" şeklinde sorular yönelten Sevgin, tepkisini şu şekilde dile getirdi:

Esnafa 500-750 TL kira yardımı yapıldı, peki 6 bin TL’den aşağı kira var mı? Hiç olmasa çek ve sigorta, ödemelerimize erteleme getirilseydi. Bizim ticari hayatımız ne olacak? Bir iş yapılırken mantıklı yapmak gerekir. Cumhurbaşkanımız 'altın, dolar alın ekonomiye katkınız olsun' dedi, eşten, dosttan kayınbabadan 5, amcadan 10, dayıdan 3, derken bütün altın ve dolarları aldık ekonomiye kazandırdık ama ona rağmen rahatlayamadık. 200 bin TL’den fazla borcumuz var 80 nüfusa bakıyoruz, bu işletme kapanırsa gençler nereye gidecek.

"Esnafın çeklerini borçlarını kim ödeyecek?"

Karar ile esnafın mağdur edildiğini dile getiren Necat Arık da "Esnaf perişan oldu, günahtır, esnafın çeklerini, borçlarını kim ödeyecek? Madem öyle, gelsin borçlarımızı ödesinler. 17 gün kapanma olur mu? Bayram geliyor diye mal getirmişler, satıp borçlarını ödeyecekler, şimdi ödeyemeyecekler, ne yapacaklar, namuslu olanlar namussuz mu olacak? Esnafın işi çok zor hem de zorun zoru, öldü esnaf Allah rahmet eylesin." ifadelerini kullandı.

Bütün ödemelerini bayram alışverişinden gelecek satışlara bağladığını belirten Murat Alçı, tam iş sezonunda kapatıldıklarını söyledi.

Alçı, "Bizi mahvettiler, bu şekilde önlem alınmaz, turizmi açacak, esnafı kapatacaklar, kimse yemesin bizi, bazı şeylerin farkındayız. Artık buramıza kadar geldi. Esnafı bitirdiler, devlet te bize sahip çıkmıyor artık. Bırakın onu artık ellerini yakamızdan çeksinler. Şu anda büyük bir yoğunluk var, iş sezonuydu ve ona göre hazırlığımızı yaptık. Bu yapılan hiç olmadı, yakışmadı. Esnafın çeki, kirası, elektrik, su, bunlar dönmeye devam ediyor, peki kapanmaya gitmeden önce esnafa sordunuz mu, ne kadar borcu, ödemesi var? bütün ödemelerimizi bu ayda yapacaktık." şeklinde konuştu

"Esnaf olmazsa devlet ayakta kalamaz"

Kapanma kararının esnaf için hiç iyi olmadığını ve Cumhurbaşkanından beklemediklerini dile getiren Abdulaziz Alçı, "Kapanma bayramdan sonra yapılsaydı. Borçlarımızı kim ödeyecek? Esnafın aldığı mal elinde kalacak. Bizi hiç düşünmüyorlar mı? Bütün esnaflar bu bayramı bekliyorlardı, esnaflar, işçilerin ödüyor vergilerini ödüyor. Hükümet şöyle bir şey söylesin: 'Verginizi vermeyin' kapatmamamıza rağmen vergimizi ödemeye devam ediyoruz. Esnaf olmazsa devlet ayakta kalamaz, devleti besleyen esnaftır. Bizi neden kapatıyorlar? Maketler, manavlar, kasaplar açık geriye ne kaldı? Bu bizim için büyük bir darbe oldu. Keşke kapanma vaka sayılarının artığı illere göre alınsaydı." diye konuştu.

"Bu saatten sonra Cumhurbaşkanımız z kuşağının ona olan desteğini bitirdi"

"17 günlün kapanma kararı alındı biz işsiz ne yapacağız?" sorusunu yönelten Mehmet Emin Orhan, şu şekilde tepi gösterdi: "Kim bize ödenek sağlayacak? Bu kararı alanlar bizden yani z kuşağından oy mu bekliyorlar? Ben salgından önce de Cumhurbaşkanımızın destekçilerindendim, kesinlikle sonuna kadar arkasındaydım, yani öl dese ölecek bir insandım ama bu saatten sonra Cumhurbaşkanımız z kuşağının ona olan desteğini bitirdi. Tamam, kapattılar da hiçbir ödenek yok, işverenler de zor durumda, biz gençler olarak işsiziz, biz hükümet yetkililerini sadece oy zamanlarında değil kötü günlerde görmek istiyoruz."

"Hükümetin aldığı tedbirler halkın sağlığı için ama destek paketinin açıklanması gerekirdi"

Tam kapanma kararı almasının ardından herhangi bir destek paketinin açıklamamasının esnafın tepki vermesine neden olduğunu dile getiren Bengin Kayra, esnafın destek beklentisi içerisinde olduğuna dikkat çekti.

Kayra, "Maalesef hükümetten böylesi bir destek açıklaması gelmedi. Esnaf olarak kaygılıyız, vatandaşlar da kaygılı, çoğu vatandaşın ocağında tencere kaynamıyor ve insanlar ekonomik sorunlar, hükümetin aldığı tedbirler halkın sağlığı için ama bunula beraber bir destek paketinin açıklanması gerekirdi. Sonuçta 20 gün boyunca insanlar evlerine kapanacak, işyerine kilit vuran esnafa herhangi bir destek sunulacak mı? bunlar kafada kalan soru işaretleridir.” 


​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

​Desteksiz tam kapanma kararına esnaftan tepki

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.