Devlet arşivinde bulunan Şeyh Said ve Bediuzzaman’ın kabir yerleri ortaya çıkarılmalı

Devlet arşivinde bulunan Şeyh Said ve Bediuzzaman’ın kabir yerleri ortaya çıkarılmalı

​Şeyh Said ve 47 arkadaşının şehadetlerinin 94. yıldönümü münasebetiyle konuşan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Vedat Turgut, devlet arşivinde bulunan Şeyh Said ve Bediuzzaman’ın kabir yerlerinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Vedat Turgut, Şeyh Said ve arkadaşlarının şehadetlerinin 94’üncü yıldönümü münasebetiyle İLKHA’ya verdiği röportajda, Şeyh Said ve Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin mezar yerlerinin devlet arşivlerinde yer aldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Muhammed Mursi için “naaş”, Ahmet Kaya için de “mezar yeri” konusunda yaptığı açıklamaları hatırlatan Turgut, Şeyh Said ve Said Nursi’nin de mezar yerlerinin ortaya çıkarılarak, ailelerinin ve sevenlerinin rahat bir şekilde kabirlerine gitmesi sağlanması gerektiğini kaydetti.

İstiklal Mahkemeleri tarafından yargılanarak idam edilen İskilipli Atıf Hoca'nın uzun bir aradan sonra iade-i itibarının verilmesi, adına hastane açılması ve mezar yerinin belli olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Turgut, aynı mahkeme tarafından idam edilen Şeyh Said ve vefat ettikten sonra naaşı kaybettirilen Bediuzzaman için de aynı adımların atılması çağrısında bulundu.

Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan zulümleri hatırlatan Turgut, “Cumhuriyetin ilanı ile rejim tarafından İslam’a, özellikle Müslüman Kürt halkına katmerli zulümler yapılmıştır. Bu zulümler neticesinde camiler ve medreseler kapatılmış, ahırlara çevrilmiş, Kur’an ve ezan yasaklanmış, yüzlerce âlim darağacına asılmış, binlercesi zindana atılmış, yüz binlercesi de sürgün edilmişti.” dedi.

“İskilipli Atıf Hocaya verilen iade-i itibar, Şeyh Said, Said Nursi ve Seyyid Rıza’ya da verilmeli”

Turgut sözlerine şöyle devam etti: “Son 15-20 yıllık bir dönemde devletin, hükümetin iyileştirme politikasını görüyoruz. Bu bağlamda zamanında İstiklal Mahkemeleri tarafından yargılanan İskilip ilçesindeki arşiv kayıtlarında olup mezarı belli olmayan İskilipli Atıf Hoca'nın yerinin belli edilmesi, iade-i itibarının verilmesi, adına hastane açılması sevindiricidir, halkın takdir ettiği bir şeydir. Ama aynı işlem İstiklal Mahkemeleri tarafından yargılanan, bu halkın bağrında taht kuran Şeyh Said, Üstad Bediüzzaman ve Seyyid Rıza için neden yapılmıyor?

“Devlet arşivinde bulunan Şeyh Said ve Bediuzzaman’ın kabir yerleri ortaya çıkarılmalı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya binaen yaptığı açıklamayı hatırlatan Turgut, “Yakın zaman önce Sayın Cumhurbaşkanı’nın cuntacı Sisi’ye karşı bir çağrısı, tepkisi olmuştu. Bu tepkiye HÜDA PAR olarak biz de destek verdik. O tepkide Sayın Erdoğan, Muhammed Mursi'nin mezarından korkulduğu, gizli bir şekilde defnedildiği ve bunun yapılmaması gerektiğini söylemişti. Biz bunun arkasındayız, doğru olan bir şeydir. Peki, sormak lazım Şeyh Said’in kabri neden ortaya çıkarılmıyor? Kamuoyunun Şeyh Said ve Bediüzzaman için de bir adım atılarak mezar yerlerinin açıklanması beklenti ve talebinin olduğunu ifade etmek isteriz. Devletin arşiv kaynaklarında vardır. Bu yapıldığı zaman en azından bir mutabakat oluşur ve insanlar rahat bir şekilde gidip mezarlarında dualarını, Fatihaları okuyabilirler.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.