"Devlet sahip çıkmazsa hayvancılığı bırakacağız"

"Devlet sahip çıkmazsa hayvancılığı bırakacağız"

Yıllardır yaşadıkları sorunlara bir türlü çözüm bulunamayan Karacadağ yöresindeki göçerler, devletin kendilerine sahip çıkmaması durumunda hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklarını söylediler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bazı temaslar çerçevesinde geldiği Şanlıurfa’da hayvancılığın gelişmesine yönelik açıklamaları gündemdeki yerini korurken bölgede hayvancılığın önemli bir ayağını oluşturan göçerler ise sorunlarına çözüm bekliyor.

Kendilerine ait bir yerlerinin olmamasından dolayı başta eğitim ve sağlık gibi her türlü sosyal hizmetlere ulaşmada sorun yaşayan göçerler, şu an geçicici olarak sığındıkları TİGEM arazilerinde yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini bekliyorlar.

Yıllardır yaşadıkları sorunlara bir türlü çözüm bulamayan Karacadağ yöresindeki göçerler, devletin kendilerine sahip çıkmaması durumunda hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklarını ifade ettiler.

Toplumda sosyal bir sorun olan göçerlerin sorunlarına çözüm bulmak için bu sorunu gündeme getiren Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, bu insanların kışlak sorunlarının çözülmesi için yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini bunun neticesinde yaklaşık bir yıldır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İskân Daire Başkanlığının bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

Göçerlerin en önemli taleplerinin başında kışın yerleşebilecekleri bir yer isteği olduğunu belirten Sucukaya, "Eğitim, sağlık, her türlü sosyal hizmete ulaşma noktasında problem yaşıyorlar. Çocukların çoğu düzgün eğitim alamıyor. Ürünlerini pazarlayacak bir pazar yerleri olmadığı için yaylalarda ekonomik sorun yaşıyorlar. Ürünlerini çok düşük fiyata satmak zorunda kalıyorlar. Yine yaz aylarında yaylalara, kış aylarında aşağı indiklerinde ise yerleştikleri köylerde kira vermek zorunda kalıyorlar. Bunu yaparken resmi olmadan kendi aralarında yapıyorlar. Böyle bir düzen oturmuş sanırım." diye konuştu.

"Geçici olarak gittiğimiz köyde bizden 30 bin TL istiyorlar"  

Gün geçtikçe mera alanlarında azalma meydana geldiğini belirten Siverek Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan, anlaşmalı olarak geçici yerleştikleri bölgelerde ise birçok sorun ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Ağan, "Geçici yerleşmek üzere bir köye gittiğimiz zaman adam bizden 30 milyar (eski para) istiyor. Şimdi ben bu parayı versem o zaman ne kazanacağım? Yaz aylarında harman zamanı arpa kilosu 300 lira iken şimdi olmuş 900 lira. O zaman 10 ton alabilecek para ile şimdi 5 ton alabiliyorsun. Ama insanın harman yerin olsa, ahırın olsa, samanını depolayacak yerin olsa tüm bunları zamanında depolarsın ki bir şey kazanasın. Yoksa bu insanlar ne kazanacak?"

"Okul çağına gelmiş çok sayıda çocuğun ikamet kaydı sorunu yüzünden okula alınmadı"

Anne ve babadan kalma göçerlik kültürünü terk edip şehir hayatı yaşamanın kendileri açısından mümkün olmadığını ifade eden Ağan, göçerliği bırakıp şehre yerleşen birçok göçerin hastalandığını söyledi.

Belirli bir yerleşim yerleri olmadığı için eğitim ve sağlık hizmetinden faydalanmadıklarını ileri süren Ağan, okul çağına gelmiş çok sayıda çocuğun ikamet kaydı sorunu yüzünden okula alınmadığını belirtti.

"Afgan ve Suriyeliler sahip çıkan devlet bize de sahip çıksın"

Devletin yıllar önce Afganistan ve son dönemde Türkiye’ye sığınan insanlara sahip çıktığını vurgulayan Ağan, bunun takdir edilir bir durum olduğunu, devletin bu insanlara sahip çıktığı gibi kendilerine de sahip çıkmasını beklediklerini söyledi.

Şu anda geçici olarak kaldıkları TİGEM’de de birçok sıkıntı ile karşı karşıya olduklarını belirten Casım Ağan da yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:

"Benim şu anda 93 yaşında bir yaşlı annem var. Bizimle birlikte kalıyor ve benim hanımım onun bakımını yapıyor. Ben diyorum ki Yarabbi keşke benim bir hayvan kümesi gibi başımı sokacağım bir evim olsaydı da annem orada ölseydi. Geçenlerde kaldığımız yerin (TİGEM) güvenliği geldi yasak diyerek bizi oradan çıkarmaya çalıştı. Sonra çadırda kalan yaşlı annemi görünce bırakıp gitti."

"Devlet bize sahip çıkmaz ise hayvancılığı bırakacağız"

Konaklama için gittikleri köylere her defasında 10 bin TL vermek zorunda kaldıklarını bunun da kendilerini çok büyük sıkıntıya koyduğunu söyleyen Ağan, devletin kendilerine sahip çıkmaması durumunda hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Kira için verecekleri paraları ve konaklayacağı yerleri olmadığı için geçici olarak TİGEM topraklarına sığındıklarını belirten Mehmet Ali Ağan ise bu yıl çocuklarını okula gönderemediğini söyledi.

"Okula kayıt yaptırdığım halde öğrenci servisi çocuklarımız almaya gelmiyor"

Ağan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu yıl çocuklarım okula gidemedi. Yakınımızda olan köy okuluna göndermeye çalıştım ama olmadı. Karatepe köyünün okuluna kayıtlarını yaptım fakat öğrenci servisi gelip çocuklarımı almadı. Biz göçer olduğumuz için kimse bizi dinlemiyor. Ben gittim müdürle konuştum ‘gönderceğiz’ dedi ama gelen olmadı. Hâlâ bekliyoruz servis gelip çocuklarımız alacak diye."

Yaşadıkları mağduriyetim giderilmesini beklediklerini ifade eden Ağan, kışın konaklayabilmek amacıyla TİGEM içinde bir yer talep ettiklerini söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.