Dışişleri: Türkiye ile Libya oldubittilere izin vermeyeceğini ortaya koydu

Dışişleri: Türkiye ile Libya oldubittilere izin vermeyeceğini ortaya koydu

Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarına ilişkin Libya'yla imzalanan anlaşmayla ilgili Yunanistan ve Mısır'ın açıklamaları hakkında, "Anlaşmayla iki ülkenin oldubittilere izin vermeyeceği en açık şekilde ortaya konmuştur" dedi.

Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarına ilişkin Libya'yla imzalanan anlaşmayla ilgili Yunanistan'ın ve Mısır'ın açıklamaları hakkındaki soruya cevaplayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Libya'yla imzalanan anlaşma ile Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarımızın batıdaki sınırlarının bir bölümü belirlenmiştir. Bu, başta uluslararası hukuk içtihatlarını oluşturan mahkeme kararları olmak üzere, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin ilgili maddeleri dahil, uluslararası hukuka uygun olarak imzalanmış bir anlaşmadır." ifadelerini kullandı.

Aksoy, "Esasen, tüm taraflar Doğu Akdeniz'de en uzun anakara kıyısına sahip ülke olan Türkiye'nin kıyı projeksiyonunun adalarla kesilmeyeceğinin, iki anakara arasındaki ortay hattın ters tarafında kalan adaların karasuları dışında deniz yetki alanı yaratamayacağının ve deniz yetki alanları hesaplaması yapılırken kıyıların uzunluklarının ve yönlerinin hesaba katıldığının farkındadır." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bu anlaşmayı imzalamadan önce tarafları hakkaniyet çerçevesinde bir uzlaşı için görüşmelere çağırdığını anımsatan ve Türkiye'nin halen de görüşmelere hazır olduğunu vurgulayan Aksoy, şunları söyledi:

Ancak, Türkiye'nin uluslararası hukuka dayalı ve hakkaniyeti temel alan bu yaklaşımı karşısında görüşmelere başlamak yerine sadece tek taraflı adımlar atarak Türkiye'yi suçlamak tercihine gidilmiştir. Bu anlayışın altında örneğin Türkiye'nin anakarasının karşısında küçük bir ada olan Meis'e kendi yüzölçümünün 4 bin katı kadar deniz yetki alanı kazandırmaya çalışan maksimalist ve uzlaşmaz Yunan-Rum tezleri yatmaktadır. Bu anlayış, zamanında Mısır'a 40 bin kilometre kare alan kaybettirmiştir.

Aksoy son olarak, "Libya'yla imzalanan son anlaşmayla iki ülkenin oldubittilere izin vermeyeceği en açık şekilde ortaya konmuştur." mesajını verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler