Dışişlerinden Fransa'ya çağrı: İnsan hakları normlarına uygun hareket edin

Dışişlerinden Fransa'ya çağrı: İnsan hakları normlarına uygun hareket edin

Dışişleri Bakanlığı, Fransa'da protesto gösterilerinde polisin sert müdahalesine tepki gösterdi. Bakanlık ayrıca Fransa'ya seyahat uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Fransa’da 5 Aralık günü gerçekleşen genel grev ve protesto gösterilerine güvenlik güçlerince yapılan müdahale hakkında açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye, NATO müttefikimiz Fransa’nın istikrar ve güvenliğinin, Avrupa’nın istikrar ve güvenliği bakımından arzettiği önemi de dikkate alarak, dün (5 Aralık) Fransa’da yapılan genel grev ve protesto gösterilerinde yaşanan olayları ve bilhassa güvenlik güçlerince orantısız güç kullanılmasını endişeyle karşılamaktadır." denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Önümüzdeki dönemde de devam etme ihtimali bulunan gösterilere yönelik olarak Fransız Hükümeti’ne, Avrupa ve evrensel insan hakları normlarına uygun hareket etme çağrısında bulunuyoruz.

Öte yandan, dünkü gösterileri dünyaya duyurmak için görev yapmaya çalışan, aralarında bir Anadolu Ajansı muhabirinin de yer aldığı basın mensuplarının polis müdahalesiyle yaralanmalarını, basın özgürlüğüne yönelik kabul edilemez bir fiziki müdahale olarak görüyoruz. Fransız resmi makamlarının bu konuda herhangi bir özür açıklaması yapmamış olmaları da durumun vahametini artırmaktadır.

Dışişlerinden Fransa'ya seyahat uyarısı

Bakanlık ayrıca Fransa'da devam eden protesto gösterileri nedeniyle Türkiye vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Fransa’da 5 Aralık günü meydana gelen geniş katılımlı grev ve protesto gösterileri nedeniyle, ülkede başta şehir içi toplu taşıma, şehirler arası tren ve iç-dış hat uçak seferleri olmak üzere, muhtelif ulaştırma ve kamu hizmetlerinde kesinti ve aksamalar yaşandığı, bu olumsuzlukların grev ve gösterilerin devamıyla birlikte sürmesi söz konusu olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Güvenlik bakımından ise, grevlere bağlı protesto gösterilerinde yaşanan toplumsal olaylar ve güvenlik güçlerinin orantısız müdahaleleri, başta Paris olmak üzere, Fransa’da bulunan vatandaşlarımızın müteyakkız olmasını gerekli kılmaktadır. Nitekim, 5 Aralık günü Paris’te République Meydanındaki protesto gösterilerini takip etmekte olan Anadolu Ajansı kameramanı güvenlik güçlerinin attığı gaz kapsülünün gözüne isabet etmesi sonucu yaralanmıştır." denildi.

Açıklamada, bu çerçevede, başta Paris olmak üzere, Fransa’da bulunan veya anılan ülkeye seyahat edecek Türkiye vatandaşlarına şu uyarı ve bilgilendirmede bulunuldu:

"Fransa’ya yapmaları gereken seyahatlerde mevcut olumsuz koşulları dikkate almaları ve seyahatlerini buna göre düzenlemeleri.

Protesto gösterileri sırasında müteyakkız olmaları ve olası gösteri alanları ile yakın çevreden uzak durmaları.

Muhtemel olayların gelişimini yerel makamlar ile basın-yayın kuruluşlarından düzenli şekilde takip etmeleri.

Bakanlığımız, Paris Büyükelçiliğimiz ve Fransa’daki Başkonsolosluklarımızın yapabilecekleri ilave uyarı ve duyuruları takip etmeleri tavsiye olunmaktadır.

Fransa’da yaşayan veya bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın acil durumlarda aşağıda irtibat bilgileri sunulan Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne başvurmaları mümkündür.

Konsolosluk Çağrı Merkezi (7/24)

Tel: (Fransa’dan) +33 180 146335

(Türkiye’den) +90 312 292 29 29"

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler