Dışişlerinden Nur-Sultan'da yapılan Suriye konulu toplantıya ilişkin açıklama

Dışişlerinden Nur-Sultan'da yapılan Suriye konulu toplantıya ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Nur-Sultan'da Yapılan Suriye konulu yüksek düzeyli toplantı hakkında yaptığı açıklamada, toplantıda, İdlib ve Fırat'ın doğusu başta olmak üzere arazideki gelişmeler ve siyasi süreçte gelinen aşama ele alındığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Suriye konulu yüksek düzeyli toplantıların on dördüncüsü 10-11 Aralık 2019 tarihlerinde Nur-Sultan'da düzenlenmiştir. Toplantıda, İdlip ve Fırat'ın doğusu başta olmak üzere arazideki gelişmeler ve siyasi süreçte gelinen aşama ele alınmıştır." denildi.

Tarafların, Suriye'nin siyasi birliği ile toprak bütünlüğüne kasteden ve komşu ülkelerin milli güvenlikleri için tehdit oluşturan ayrılıkçı gündemleri reddettiğine vurgu yapılan açıklamada, "Gayrimeşru, sözde öz yönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere terörle mücadele bahanesiyle sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair girişimlerin kabul edilmezliğinin altını çizmişlerdir. Suriye petrol gelirlerine yasadışı şekilde el konularak transfer edilmesine ilişkin itirazlarını dile getirmişlerdir. Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında 22 Ekim 2019 tarihinde imzalanan Mutabakat Muhtırası'nın tüm unsurlarıyla uygulanmasının Fırat'ın doğusunun istikrarlaştırılmasındaki önemini vurgulamışlardır." denildi.

"Taraflar, İdlip'te sükunetin yeniden tesisine ve bölgenin gerginliği azaltma statüsünün korunmasına bağlılıklarını yinelemişlerdir." İfadesine yer verilen açıklama, şöyle devam etti:

Son dönemde artan çatışmalar nedeniyle sivil kayıplardan duydukları endişeyi beyan etmişlerdir. Siviller ile garantör ülkelerin askeri personelinin güvenliğinin sağlanması için çabalarını yoğunlaştırmada mutabık kalmışlardır. Tarafımızca, rejimin sivilleri ve sivil altyapıyı hedef almasından duyulan kaygı ifade edilmiş; bu saldırılara derhal son verilmesine dair beklentimiz vurgulanmıştır.

Toplantıda, Anayasa Komitesi'nin Cenevre'de çalışmalarına başlamasından duyulan memnuniyet dile getirilmiştir. Taraflar, Komite'nin çalışmalarını sağlıklı şekilde sürdürmesine olan desteklerinin devamını yinelemişlerdir. Tarafımızca, Suriye muhalefeti ve Birleşmiş Milletler'le yakın eşgüdüm içinde, siyasi süreci ilerletmeye matuf çabaların desteklenmeye devam edileceği kaydedilmiştir. Anayasa Komitesi'nin taraflarca mutabık kalınan görev tanımı uyarınca çalışmalarını sürdürebilmesini teminen, rejimin yapıcı bir tutum izlemesinin sağlanmasına yönelik beklentimiz vurgulanmıştır.

Açıklamada son olarak, "Toplantı vesilesiyle, Zorla Alıkonan/Kaçırılan Kişilerin Serbest Bırakılması, Cenazelerin Takası ve Kayıp Şahısların Akıbetinin Tespitine İlişkin Çalışma Grubu da bir araya gelmiştir. Toplantıda, Suriye'de muhalif gruplar ve rejim tarafından gözaltında tutulanların karşılıklı ve eşzamanlı olarak serbest bırakılmalarına ilişkin olarak Çalışma Grubu bünyesinde hazırlanacak müteakip projelerde, Çalışma Grubu usul kurallarına riayet edilmesine yönelik beklentimiz kayda geçirilmiştir." denildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler