DİSKİ'den suya zam iddialarına yanıt

DİSKİ'den suya zam iddialarına yanıt

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü, merkez ve ilçelerinde suya yüzde 35 ila yüzde 330 arasında değişen zam oranlarına ilişkin açıklama yaptı.

Diyarbakır merkezi ve ilçelerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşlerin (DİSKİ) tarafından suya zam yapıldı. Yapılan zamla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Yardımcısı ve DİSKİ Genel Müdür Vekili Dr. Ahmet Naci Helvacı, üç farklı çetele ile zam yapıldığını söyledi.

DİSKİ'nin uzun süredir fiyat artışı yapmadığını savunan Helvacı, "Su fiyatlıları merkez 2,64 lira, ilçelerde durum değişmekle beraber 1,5 lira ile 1,7 lira arasında bir ücretlendirme söz konusuydu. Biz kasım ayında gerçekleştirilen meclis toplantısında bu konuyu gündeme getirdik. Bu rakamı ilimiz özelinde 3 farklı çeteleyle belirledik. Merkezde su ücretimiz 3,55 Lira, dış ilçelerden 3 büyük ilçemizde Bismil, Ergani ve Silvan’da 3,50 lira bunun dışında kalan ilçelerimizde 3,45 lira olarak bu suyun fiyatını belirledik. Bu suyun fiyatını belirlerken mevcut ekonomik durum ve beklentiler anlamında yürütmemiz gereken hizmet çerçevesi sürdürülebilir durumda değildi. En temel harcama kalemleri esas alınarak yapılan tespitte DİSKİ'ye suyun maliyet 3,71 lira. Biz fiyatlandırmayı bu maliyetin altında tuttuk" dedi.

15 metreküpü hesaplanırken ayrıntılı bir çalışma yürütüldüğünü söyleyen Helvacı, "Bu çalışmada kadim şehrin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel durumu yani gelir çerçevesi, bir meskende oturan kişi sayısı ve ailelerin çocuk sayıları gibi parametreler dikkate alınmıştır. Bunlarla da yetinilmemiş mevcut abonelerin ortalama tüketim rakamları hesaplanmış ve ilimizdeki vatandaşların yüzde 65'inin 15 metreküpün altında su kullandığı saptanmıştır." dedi

Helvacı, "Bu nedenlerle kademe olarak çoğu ilde 10 veya 12 metreküp esas alınmasına rağmen ilimizde toplam su miktarı olarak 15 metreküp üzeri esas alınmıştır. En dezavantajlı kesimleri dikkate alarak Diyarbakır ilinde 80 bin kişiyi içeren yüzde 50 indirimli su tarifesini hizmete alınmış. DİSKİ'nin kayıp kaçak oranı yüzde 62'dir. Yani ürettiğimiz 100 birimlik suyun sadece 38 biriminin parasını tahsil ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA


DİSKİ'den suya zam iddialarına yanıt

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.