Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas: "Ayasofya açılsın, hasret sona ersin"

Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas: "Ayasofya açılsın, hasret sona ersin"

​Ayasofya'nın 1934 yılında müzeye çevrildiğini hatırlatan Diyanet-Sen Van Şubesi Başkanı Nurullah Arvas, Ayasofya Camisi'nin 86 yıldır mahzun olduğu gibi Müslümanların da mahzun olduğunu belirterek Ayasofya'nın camiye çevrilmesini talep etti.

24 Kasım 1934 yılında müzeye çevrilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan MYK toplantısında gündeme gelen Ayasofya Camisi'nin tekrar ibadete açılabileceği sinyallerinin verilmesi, birçok kesim tarafından umut verici ve memnuniyetle karşılandı.

1930 yılında tamirat gerekçesiyle ibadete kapatılan, 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen ve bir yıl sonra da ziyarete açılan Ayasofya Camisi'nin 86 yıldır mahzun olduğunu dile getiren Diyanet-Sen Van Şubesi Başkanı Nurullah Arvas, onunla birlikte tüm Müslümanların da mahzun olduğunu ve Ayasofya Camisi tekrar camiye çevrilene kadar da mahzun olmaya devam edeceklerini belirtti.

Arvas, "Fethin sembolü olarak Ayasofya'yı camiye çeviren Sultan Fâtih, Ayasofya'yı vakıf olarak milletine emanet etmiştir. Bu nedenledir ki Ayasofya'nın müzeye çevrilmesini bu millet içine sindirememiştir. Emanete sahip çıkamadığı için hüzünlüdür. Bu millet, Ayasofya'nın bugünkü durumunu asla hazmedemiyor. Bu yüzdendir ki Ayasofya hasretini anlatan yüzlerce şiirler, yazılar kaleme alınmıştır. Arif Nihat Asya'dan, Necip Fazıl'a, Ali Ulvi Korucu'dan, Osman Yüksel'e şairlerimiz bu hasreti anlatmıştır. " dedi.

"Cumhurbaşkanımızın Ayasofya ile ilgili attığı adımlar bizi mutlu etmiştir"

"Ayasofya'nın ibadete açılmasını istememiz elbette cami ihtiyacından dolayı değildir." diyen Arvas, Ayasofya'nın ibadete açılmasının İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'e, onun askerlerine vefa borcumuzun ve Peygamber Efendimiz'e (Sallallahu aleyhi vesellem) olan hürmetimizin gereği olduğunu söyledi.

Arvas, şu ifadelerle sözlerine devam etti:

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, geçen seçim döneminde 'Ayasofya'yı cami ismi ile müsemma haline getiririz. Seçimlerden sonra Ayasofya'yı aslına rücu ettiririz' şeklinde konuşmuştu. Son günlerde AK Parti Merkez Yönetim Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplandı. Corona sürecinde ilk yüz yüze gerçekleştirdiği gündeme dair konuların masaya yatırıldığı toplantıda, son günlerde ibadete açılması tartışılan Ayasofya'nın statüsü ele alınması, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1934'te Danıştay kararıyla müze yapılan Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi için talimat vermesi bizleri mutlu etmiştir.

"Ayasofya'nın ibadete açılacağı günü bekliyoruz"

Ayasofya'nın mutlaka ibadete açılması gerektiğini vurgulayan Arvas, "Yıllardır Ayasofya'nın ibadete açılmasının hasretini çeken bu millet, Ayasofya'nın ibadete açılma müjdesini beklemektedir. Ayasofya'nın ibadete açılma zamanı gelmiştir. Ayasofya, bu milletin izzeti, şerefi, onur ve haysiyetidir. Daha fazla uzatmadan bu müjdeyi bekliyoruz." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.