Diyarbakır Barosunun duyurduğu "yıkım durdurma kararı" sehven verilmiş

Diyarbakır Barosunun duyurduğu "yıkım durdurma kararı" sehven verilmiş

Diyarbakır Barosu, deprem nedeniyle hasar gören binaların yıkım işleminin, mahkemeye yaptıkları başvurunun kabul edilmesi üzerine durdurulduğu yönünde açıklama yaptıklarını hatırlatarak adli mercilerin "yıkımı durdurma kararından rücu ettiğini" bildirdi.

Diyarbakır Barosu'ndan yapılan açıklamada bugün, Diyarbakır 1. Sulh Hukuk Mahkemesi mesai saati içerisinde Diyarbakır'da deprem nedeniyle hasarlı yapılarda delil tespiti amacıyla yapıların yıkımını tedbiren durdurma kararı verdiği ve söz konusu kararın Baro tarafından kamuoyuyla paylaşıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Ancak mesai saati bittikten sonra UYAP sisteminde 'yıkımı durdurma kararının sehven verildiği, bu konuda görevli ve yetkili mahkeme olmadıkları gerekçesiyle yıkımı durdurma kararından rücu edilmiştir' şeklinde yeni bir karar verildiğini öğrenmiş bulunmaktayız." Denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Öncelikle delil tespitinin yapılabilmesi için yapıların yıkımının tedbiren tespitler bitinceye kadar durdurulması kararında görev ve yetki konusunda hukuki bir tereddüt bulunmamaktadır. Aksi durum yani yıkım işleminin devamı delil tespit talebini konusuz bırakacaktır.

Bizleri asıl kaygılandıran kararın hukuki değerlendirmesinden ziyade, kararın kamuoyunda ve basın yayın organlarında işlenmesinden sonra mahkemenin mesai saatleri dışında kararından rücu etmiş olmasıdır. Bu durumu; yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından kaygı verici buluyor, kararı ve değerlendirmeyi kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.