Diyarbakır Eğil'deki Atıksu Arıtma Tesisi atıksuyu arıtarak Dicle Barajı’nı koruyor

Diyarbakır Eğil'deki Atıksu Arıtma Tesisi atıksuyu arıtarak Dicle Barajı’nı koruyor

DİSKİ, Eğil Atıksu Arıtma Tesisiyle kentin içme suyu kaynağı olan Dicle Barajı’nın kirlenmesini önlüyor.

DİSKİ, kentin su havzası olan Dicle Barajı’nı korumak için inşa ettiği Eğil Atıksu Arıtma Tesisi, ilçenin kanalizasyon şebekelerinden gelen günlük 800 metreküp atıksuyu arıtarak temiz bir şekilde Aşağıdöşemeler Mahallesi’nde yer alan kurumuş dereye deşarj ediyor.

Bu sayede atıksu Dicle Barajından uzak alana temiz şekilde deşarjını sağladığı için kentin içme suyu kaynakları korunuyor.

Arıtmada kimyasal kullanılmıyor

Eğil Atıksu Arıtma Tesisi, fiziksel, biyolojik ve çamur susuzlaştırma olmak üzere 3 üniteden oluşuyor. Tesis ileri biyolojik atıksu arıtma özelliği taşımamasına rağmen azot ve fosfor giderimi de sağlıyor.

Fiziksel arıtma ünitelerinden geçen atıksu, dağıtım yapısına alınıyor. Dağıtım yapısına alınan atık su, iki havalandırma tankına ulaştırılıyor. “Uzun Havlandırmalı Aktif Çamur” projesine göre tasarlanan tanklar, oksikve anoksik bölgelere ayrılıyor. Burada oluşan biyokütle sayesinde atıksuyun içerindeki karbon, azot ve fosfor giderimi biyolojik olarak gerçekleşiyor. Arıtma işlemi için herhangi bir kimyasal kullanılmıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.