Diyarbakır'da hasar gören cami minaresi mahalleliyi korkutuyor

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde cami minaresinin depremden etkilenip hasar gördüğünü ifade eden mahalle sakinleri, minarenin yıkılma tehlikesine karşı herhangi bir önlem alınmadığını ifade etti.

Merkez Yenişehir İlçesi Yenigün 1 nolu sokakta bulunan Muradiye Camisi yaşanan depremlerde hasar gördü.


Cami minaresinde oluşan çatlaklardan dolayı endişe duyan mahalle sakinleri, minarenin binaların üzerine düşme korkusuyla yaşadıklarını belirterek sorunun çözümü için yetkililerden yardım istiyor.

Caminin hemen yakınında bulunan binada ikamet eden mahalle sakinlerinden Mustafa Doğan, herhangi bir felaket olmadan minarenin yıkılmasının daha sağlıklı olacağını ifade ederek "Minareyi yaklaşık 10 gün önce gelip kontrol ettiler ve hasarlı olduğunu belirlediler. Hasarlı olduğu için karşısındaki bina sakinlerinin minare yıkılır korkusu var. Biz mahalleli olarak bu minarenin kontrollü bir şekilde yıkılmasını istiyoruz. Sonuçta bu minare zaten yıkılacak, en azından herhangi bir can kaybı veya felaket olmadan yıkılması daha iyi olur." dedi.

"Sadece biz değil, yoldan geçenler de tehlike altında"

Cami cemaatinin başka camilere gitmek istemediğini sözlerine ekleyen Doğan, "Cami cemaati kendi camisinde namaz kılmak istiyor. Bundan dolayı cami minaresi bir an önce kontrollü bir şekilde yıktırılırsa iyi olur." diye konuştu.

Çocuklarının korktuğu için eve girmek istemediğini dile getiren Hülya Alkanlı, "Deprem binamıza hasar vermedi ama cami minaresinden dolayı tedirginiz. Çocuklarımız korktukları için eve gelmek istemiyor. Bizde 20 güne yakın dışarıda, oğlumun ve kızımın evinde kaldık. Bir yerden sonra artık mecbur eve döndük, evimizde hasar yok ama minare üzerimize yıkılacak korkusuyla bir türlü rahat edemedik. Sadece biz değil, yoldan geçenler de tehlike altında ve aynı zamanda burada hemzemin geçidi ile raylar var. Minare buradan geçen trenin üzerine yıkılırsa büyük bir hasara sebep olacak." diye belirtti.

"Minarenin durumundan cemaat camiden uzaklaştı"

Alkanlı, "Depremde ölmedik ama minare bizi öldürecek onun korkusuyla yaşıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir çalışma yapılmadı. Bir an önce herhangi bir zarara sebep olmadan bir çözüm yolu bulunursa iyi olur. Başvuru yaptık, mahalle sakinleri olarak ilgili makamlara ulaşmaya çalıştık ama herhangi bir sonuç alamadık. "ifadelerini kullandı.

Cami minaresinin yıkılması gerektiğini ifade eden mahalle büyüklerinden Abdülaziz amca ise şunları söyledi:

"Biz camiden istemeden uzaklaştık, şimdiye kadar rahatça gelip namaz kılabiliyorduk ama şu an gelemiyoruz. Cami minaresini yıksınlar, minare olmasa da olur. Bütün cami cemaati bu minare yüzünden camiden uzaklaştı. Yazık değil mi bu cami cemaatine? Bu camiyi açın ki cemaat de gelip ibadetini rahatça yapabilsin. Böyle olmaması gerekir. Allah için açsınlar, burası Allah'ın evi. Tehlikeli olduğunu söylüyorlar, tehlikeliyse kaldırsınlar cami minaresizde olur." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.