Diyarbakır'da incelemelerde bulunan Bakan Bekir Bozdağ: Binaları yapanlar ve sorumlularla ilgili adli tahkikatlar başlatıldı

Diyarbakır'da incelemelerde bulunan Bakan Bekir Bozdağ: Binaları yapanlar ve sorumlularla ilgili adli tahkikatlar başlatıldı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da yıkılan binalar arasında yer alan Hisami Apartmanı'nda enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla yürütülen çalışmalarla ilgili inceleme yaptı.

İncelemelerinin ardından Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, yaşanan deprem sonrasında Diyarbakır'da da arama, tarama ve kurtarma faaliyetlerinin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirtti.

Diyarbakır'da 7 müstakil binanın tamamen çöktüğünü, birinde insan bulunmadığını söyleyen Bozdağ, "Bugüne kadar 6 binadan enkaz altından 322 vatandaşımız çıkarıldı, maalesef bunlardan 192'si vefat etti. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Enkaz altından 130 vatandaşımız da sağ çıkarıldı. Şu anda enkaz kaldırma çalışmaları, vatandaşlarımızı arama, tarama, kurtarma çalışmaları büyük bir titizlikle özenle yürütülmektedir." ifadelerine yer verildi.

Bozdağ, çalışmalarda büyük bir koordinasyon yapıldığını ve her enkazda yeterince teknik uzman bulunduğu gibi ekipmanların da yeterli olduğunu dile getirerek, Diyarbakır genelinde afet kapsamında değişik alanlarda 11 bin 906 personelin çalıştığını, 1193 aracın da kullanıldığını ifade etti.

Bakan Bozdağ, Diyarbakır'da bugüne kadar toplam 1091 vatandaşın hastaneye başvurduğunu dile getirerek, "Şu an hastanelerimizde bulunan yaralı vatandaş sayımız 136 civarındadır ve bunların içerisinde durumu ciddi olan vatandaşlarımız da bulunmaktadır." dedi.

Bozdağ, bugün 6 yaşındaki Beşir Yıldız'ın enkazdan sağ çıkarıldığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu aktararak, arama kurtarma personeline teşekkür etti.

Diyarbakır'da 170 bin vatandaşın konaklama ve günde 3 öğün yemek ihtiyaçlarının valilik koordinesinde karşılandığını belirten Bozdağ, Diyarbakır'da barınma sorununun bulunmadığını bildirdi.

Bozdağ, hasar tespit komisyonlarının da çalışmalarını sürdürdüğünü, 81 komisyonun 162 personelle hasar tespit çalışmalarını teknik usullere uygun bir şekilde yerine getirdiğini dile getirerek, 928 vatandaşa psikososyal destek verildiğini bildirdi.

Yargısal faaliyetler çevresinde de atılan adımların bulunduğunu aktaran Bozdağ, "Deprem felaketinin etkisi nedeniyle deprem olan bölgelerdeki Cumhuriyet savcılarımız ve adliye personelimiz de depreme maruz kaldığı ve onlardan etkilendikleri için deprem bölgelerindeki adli süreçleri yönetmek üzere şu ana kadar 206 Cumhuriyet savcısı değişik deprem bölgelerine Hakimler ve Savcılar Kurulumuz tarafından görevlendirildi. Bundan sonra da ihtiyaç olan her yere Hakimler ve Savcılar Kurulumuz tarafından gerekli görevlendirmeler yapılacaktır. Şunu da özellikle ifade etmek isterim; görevlendirmeler gönüllülük esasına göre yapılmaktadır." diye kaydetti.

Bozdağ, vefat eden vatandaşların cenazelerinin yakınlarına teslimi hususunda hem Cumhuriyet savcılıkları hem de Adli Tıp Kurumunun birlikte sağlık ekipleriyle beraber çalıştığına işaret ederek, Adli Tıp Kurumu üzerinden de şu ana kadar bölgeye 180 uzman doktor ve teknikerin görevlendirildiğini, sağlık hizmetlerinin sağlıklı yürümesi bakımından Sağlık Bakanlığının da görevlendirme yaptığını belirtti.

Adalet Bakanlığı'nın 721 personelini bölgeye görevlendirdiğini, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı 19 CEKUT ekibinin deprem bölgelerinde 326 gönüllüyle arama kurtarma ve tarama faaliyetlerine katıldığını ve son 2 gün içerisinde 38 kişiyi enkaz altından çıkardığını kaydetti.

Adli sürece değinen Bozdağ, "Diyarbakır başta olmak üzere, diğer bütün depreme maruz kalan illerimizdeki tüm cumhuriyet başsavcılıkları bu binalarla ilgili, bu binaları yapanlar ve bununla ilgili süreçlerde katkısı olanlar, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar da başlatılmıştır. İhmali, kusuru olanlar ve deprem sonrası ortaya çıkan yıkımlar nedeniyle sorumlu olanların tespit edilmesi ve yargı önünde hesap vermesi sağlanacaktık. Şu anda bütün cumhuriyet başsavcılarımız harekete geçmiştir. Bundan vatandaşlarımız emin olsun." dedi.

Bozdağ, "Ama öte yandan cumhuriyet başsavcılıklarımız her yerde bu olaylarla ilgili adli tahkikatlarını başlattılar. Araştırmaları, soruşturmalar devam ediyor. Bunun sonucunda, dediğim gibi kusuru, ihmali, eksiği olan her kim varsa onların üzerine gidilecek ve onlar yargı önüne çıkarılacak ve hukuk önünde hesap vermeleri temin edilecektir. Zaten yasalarımızın, savcılarımıza da emri bu yöndedir. Savcılarımızın yaptığı da yasalarımızın amir hükümlerine uymaktan ibarettir. Bu hükümlerin gereği, bu süreç içerisinde yerine getirilecektir. Herhangi bir kişinin himaye edilmesi, görmezden gelinmesi söz konusu olmayacaktır. Kim olursa olsun, nerede olursa olsun, görevi ne olursa olsun, hepsinin üzerine sonuna kadar gidilecek. Maddi hakikat bütün boyutlarıyla ortaya çıkarılacak ve dediğimiz gibi mahkemelerimiz adli makamlarımız, bunları hukuk içinde ve hukuka uygun bir biçimde gerekleri elbette takdir edeceklerdir. Biz de bu adli süreçleri, milletimiz gibi yakından takip edeceğiz. Bu hususu da burada ayrıca ifade etmek isterim." dedi.

Fahiş fiyatlara değinen Bozdağ, "Bu dönemde fırsatçılar türedi. Maalesef insanlarımızın bu acı zamanında fiyatları fahiş arttıranlardan tutun da pek çok ahlak ve hukukla bağdaşmayan usul ve yöntemlerle buradan gayrimeşru kazanç elde etmek isteyenleri de görüyoruz. Bunlarla ilgili hem belediye zabıtaları hem ilgili görevliler hem de cumhuriyet başsavcılıkları, bu tür gayriahlaki, gayrihukuki, gayriinsani davranışla böylesi bir zamanda gayrimeşru kazanç peşinde koşanlarla ilgili de gerekli hukuksal yaptırımları işletecekler ve bunların üzerinde ayrıca durulacaktır. Bunlar çok değil. Onu da söyleyeyim, sayısı az ama vatandaşlarımızın hepsini az da olsa bu sayıdaki insanlar rahatsız etmektedir. İnsanlarımızı rahatsız eden herkesle bizim de bu noktada onların karşısında hukuku koymamızda büyük fayda vardır. O yüzden de hem belediye görevlileri hem ilgili bakanlıklarımızın denetim elemanları hem de suç oluşturan bir hal varsa cumhuriyet başsavcılıkları bunlarla ilgili de gereken iş ve işlemleri sürdüreceklerdir." değerlendirmesini yaptı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.