​​​​​​​Diyarbakır'da "Medeniyetlerin Beşiği, Mezopotamya’nın Kalbi; Diyarbakır" paneli yapıldı

​​​​​​​Diyarbakır'da "Medeniyetlerin Beşiği, Mezopotamya’nın Kalbi; Diyarbakır" paneli yapıldı

Mimar ve Mühendisler Grubu tarafından organize edilen, Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezinin ev sahipliği yaptığı "Medeniyetlerin Beşiği, Mezopotamya’nın Kalbi; Diyarbakır" adlı panel akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşti.

Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ali Karakaş’ın moderatörlüğündeki panelde Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi, Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynel Fuat Toprak, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkan Kejanlı sunum yaptı.

Diyarbakır Merkez Sur ilçesinde bulunan Dicle Üniversitesi Kültür ve Sanat Çalışmaları ve Uygulama Merkezinde gerçekleşen panelde, Diyarbakır’ın İslam'la tanışması ve inanç turizmi, Bedi’uz Zaman Ebu’l İzz El Cezeri hayatı ve çalışmaları, Diyarbakır’ın Mimari Yapıları ve Sur adlı başlıklarla Diyarbakır tarihi ve özellikleri ele alındı.

Bedi’uz Zaman Ebu’l İzz El Cezeri hayatı ve çalışmaları hakkında sunum yapan Prof. Dr. Zeynel Fuat Toprak, El Cezeri'nin Makine ve su mühendisi, hidrolikçi, mucid olmakla beraber akademisyen bir yazar olduğunu söyledi.

El Cezeri'nin tam adının Bedi' el Zaman Ebu el-'izz İsma'il ibn el Razzaz el Cezeri olduğunu söyleyen Toprak, doğum ve ölüm yılları hakkında net bir bilginin olmadığını ifade ederek çoğunlukla kabul gören tarihlerin 1136-1206 ile 1153-1233 yılları arası olduğunu sözlerine ekledi.

Program, Prof. Dr. Türkan Kejanlı Diyarbakır'ın mimari yapıları ve sur konulu sunumuyla sona erdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler