Diyarbakır'daki bıçak ustaları: Bileme işlemini son günlere bırakmayın

Diyarbakır'daki bıçak ustaları: Bileme işlemini son günlere bırakmayın

​Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kurban kesecek vatandaşlar, körelen bıçaklarını biletmek için bıçakçılara gitmeye başlarken Diyarbakırlı bıçak ustaları, bileme işinin son günlere bırakılmaması uyarısında bulundu.

Diyarbakır'da bazı vatandaşlar kurban kesimi için yeni bıçak almayı tercih ederken bazıları ise eski bıçaklarını bilemeyi tercih ediyor. Eski bıçaklarını bilemek için bıçakçıların yolunu tutan vatandaşlar, getirdikleri bıçaklarını bileme makinesiyle keskinleştiriliyor.

Bıçak bileme ustaları, artan bıçak fiyatları karşısında bileme fiyatlarının uygun olduğunu belirterek bıçak bilemek isteyenlerin erken gelmesini, son güne bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

Halk arasında Çarşiya Şewiti olarak bilinen tarihi Yanık Çarşıda bıçak bileme işleriyle uğraşan ustalar, bayrama sayılı günler kala yoğun mesai yapmaya başladı.

Ekinci: Bıçak bilemeyi ustalarının yanında yaparlarsa daha iyidir

Bıçak bileme ve lehim işini yaklaşık 50 senedir yaptığını ifade eden bıçak bileme ustası Hacı Adem Ekinci, "Bıçak bileme geçen yıl 2 TL’ye biliyorduk şu an 3 TL'ye bileme yapıyoruz. Kurban Bayramı yaklaştığında yoğunluk oluşuyor. İşimizi yetiştiremezsek müşterileri başka bıçak bileyicilere gönderiyoruz. Bileme işini ustalarının yanında yaparlarsa daha iyidir." şeklinde konuştu.

Ekinci, "Mesleğimi severek yapıyor, küçüklüğümden beri babamın yanında yetiştiğim için zorluk çekmiyorum. Eskisi gibi insanlar çocuğunu ustalarının yanında yetiştirmiyor. Çünkü rahat para kazanmak istiyorlar." dedi.

Özdoğan: "Geçen yıl bu zamanlarda halk devamlı bıçak alırdı, şu an eski bıçaklarını bilemek için getiriyorlar"

Geçen yıla göre işlerinin azaldığını söyleyen bileme ustalarından Necat Özdoğan, "70 senedir esnaflık yapıyorum. Vatandaşlar güzel bıçak kullanmak istiyorlarsa belli markaların hakikisini kullansın. Eski bıçağı olanlarda getirip bileyebilir. Geçen yıl bu zamanlarda halk devamlı bıçak alırdı, ekonomiden dolayı şu an eski bıçaklarını bilemek için getiriyorlar. İyi bir bıçak 100 TL’den aşağısı yok, alım gücü olmadığı için vatandaş 5-10 TL’ye bıçağını keskinleştirip işini görüyor. Geçen senenin 40 TL’lik bıçağı şu an 100 TL olmuş. Vatandaş bıçak almak istiyorsa tezgahlarda ve elde satılanlardan değil, bıçakçıda alması lazım." ifadelerini kullandı.

"Bıçaklar bileme işlemleri 10 gün veya 1 hafta kala getirseler daha iyi olur, 1-2 gün kala yetiştiremeyiz son güne bırakılmamalı"

Özdoğan konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Vatandaş bıçaklarını keskinleştirmek için yavaş yavaş gelmeye başladı ama geçen yıl ki yoğunluk yok, geçen sene daha yoğundu. Ekonomik zorluklarından dolayı herhalde kimse kurban kesemeyecek. Küçükbaş bir kurbanlık için 3 bin TL’den bahsediliyor. Bıçaklarını bilemek isteyenler Kurban Bayram’ına 10 gün veya bir hafta kala getirseler daha iyi olur, 1-2 gün kala yetiştiremeyiz. 10 gün öncesinden getirseler hem kendileri hem de bizim için daha rahat olur." (İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler