Diyetisyen Avcı: Plastik ve karton bardaklar mikroplastik maruziyetini arttırmaktadır

Plastik ve karton bardakların mikroplastik maruziyetini arttırdığına dikkat çeken Diyetisyen Semira Avcı, mikroplastiğe çok uzun süre maruz kalmanın kanser riskini artırdığını ifade etti.

Diyetisyen Semira Avcı, plastik ve karton bardakların sağlık üzerindeki etkisi hakkında İLKHA'ya konuştu.

Avcı, günlük hayatta plastik kullanımının minimuma indirilmesi gerektiğini belirterek bu konuda önerilerde bulundu.

Saklama kabı olarak plastik yerine cam kaplar tercih edilmesini tavsiye eden Avcı, insan vücudunda bir miktar plastik bulunduğunu söyleyerek yapılan tercihlere çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.


"Günlük hayatımıza plastik kullanımını minimuma indirmemiz gerekiyor"

Avcı, "Plastik ve karton bardaklar mikroplastik maruziyetini arttırmaktadır. Mikroplastiklerde kanser, buna bağlı tümör büyümesi bunun dışında kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Bu yüzden bizlerin günlük hayatımıza plastik kullanımını minimuma indirmemiz gerekiyor. Plastikler günlük hayatımızda sıkça kullandığımız aslında petrol türevleri oluyor, plastiklerin 5 mm'den daha küçük olması da mikroplastik olarak adlandırılıyor." dedi.

"Mikroplastikler ağız ve solunum yoluyla alınır"

Mikroplastikler ne olduğunu ve günlük hayatta nerelerde kullanıldığını anlatan Avcı, "Kullandığımız kozmetik ürünlerinde mikroplastik bulunmakta. Onun dışında konservelerde, su içtiğimiz su şişelerde, ilaçlarda yüksek miktarda mikroplastik bulunmaktadır. Mikroplastikler ağız ve solunum yoluyla alınır. Vücuttan atılımı da sadece boşalttım yoluyla yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda insan kanında hatta anne üstünde bile mikroplastiğe rastlanılmıştır. Bu yüzden bizim günlük hayatımızda yapacağımız ufak değişiklikler sağlığımız için olumlu sonuçlar verecektir." diye konuştu.

"Mikroplastiğe çok uzun süre maruz kalmak kanser riskini arttırıyor"

Plastik yerine cam veya porselenin tercih edilmesini öneren Avcı, "Mikroplastiğe çok uzun süre maruz kalmak kanser riskini arttırıyor. Tümör büyümesini arttırıyor ve kalp damar rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Bizim günlük hayatımızda yapacağımız ufak değişiklikler bu maruziyeti azaltacaktır. Örneğin; saklama kabı olarak hepimizin evinde plastik ürünler bulunuyor ama biz bunları kullanmak yerine cam kaplar tercih edebiliriz. Daha sağlıklı seçenek olacaktır. Bitki çaylarımızı ve kahvelerimizi cam porselen gibi termoslarda veya bardakta kullanmamız daha doğru olacaktır. Onun dışında marketten aldığımız konserveler var biliyorsunuz; bunlarda plastik ürünlerin içerisinde oluyor. Onları alıp kullanmak yerine biz evde kendi hazırladığımız ürünleri cam kaplara koyarak daha verimli bir şekilde kullanabiliriz. Onun dışında çevre dostu kıyafetleri tercih etmemiz mikroplastik maruziyetini minimuma indirmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Cam veya porselen ürünlerde tercih etmeniz daha doğru olacaktır"

İnsan vücudunda bir miktar plastik bulunduğunu söyleyen Avcı, "Uluslararası Kanser Ajansı plastik üretiminde kullanılan kadmiyum, arsenik gibi ağır metallerin kanserojen riski oluşturduğunu bize belirtmiştir. Özellikle plastik ve karton bardaktaki ürünler ısıyla beraber bu metallerin salınımını daha da arttırmaktadır. Bu yüzden dediğim gibi cam veya porselen ürünlerde tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Her ne kadar vücuda alınımı solunum ve ağız yoluyla yapılsa da atılım da boşaltma yoluyla yapılsa da istesek de istemesek de vücudumuza bir miktar plastik bulunuyor. Bu yüzden yapacağımız tercihlere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Plastik tüketme yerine cam, poşet tüketimi yerine kâğıt poşet gibi şeyleri tercih ederek en azından mikroplastik tüketiminin minimuma indirmiş oluruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.