Eczanelerde ilaç bulunmaması hastaları mağdur ediyor

Önlemler sonrası hala ilaç bulunamadığını belirten eczacılar, ilaç yokluğunun baş edilemez noktaya geldiğini ve yüzlerce kalem ilacın eczanelerde bulunmadığına dikkat çektiler.

Eczanelerde ilaçlara erişim sorunu atılan adımlara karşın devam ediyor. İlaçların ne zaman piyasaya çıkacağını bilemediklerini belirten eczacılara göre bazen reçetenin tamamına bazen de 5 ilacın 3'üne ‘yok’ denilebiliyor.

Haftalar geçmiş olmasına rağmen hastaların reçetelerindeki ilacı bulabilmek için kentte bulunan tüm eczaneleri gezmek zorunda kaldıklarını ifade eden eczacılar, ilaç yokluğuyla mücadele edemediklerini ve hastalarla karşı karşıya kaldıklarını belirtiler.


"İlaçlarda hiçbir zaman yoka girmeyen kalemler de yoka girmeye başladı"

Genellikle ilaçların zam alacağı dönemlerde zaten ilaç bulmakta zorlandıklarını ifade eden Zeynep Erdabakoğlu, son kaç aydır zamdan bağımsız bir şeklide ilaçlarda çok fazla sıkıntı yaşamaya başladıklarını ve hiçbir zaman yoka girmeyen kalemlerin yoka girmeye başladığını söyledi.

Zeynep Erdabakoğlu

En basitinden bir ağrı kesici gurubu çocuk ve yetişkinlerde ise antibiyotik ilaçlarını bulunamadığını ifade eden Erdabakoğlu, "Bunlar her reçetede olan ilaçlardır, bunları bile bulmakta zorluk yaşıyoruz. Çoğu insanın düşündüğü gibi çok ta ticarethane değiliz, stokçuluk ta yapmıyoruz. Biz sadece hastalara ilaç ulaştırmaya çalışıyoruz ama sıkıntı yaşıyoruz. İlaç firmaları, depolar arka planda kalıyor. Eczacılar ise hastayla karşı karşıya kalıyor. Hastaya 'senin reçetende 5 kalem ilaç var ve bizde 3 tanesi yok' dediğimiz zaman hastada haklı olarak tepki gösteriyor." şeklinde yaşadıkları sıkıntıyı anlattı

"Hem maddi hem de manevi olarak biz eczacılar zarar ediyoruz"

Basit ve her zaman bulunabilen ilaçların bulunamadığını ama var da verilmiyormuş gibi bir algının oluştuğunu dile getiren Erdabakoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İlaç eczacıya ulaşmadığı müddetçe hastalara ulaştırmamız mümkün değil. Muadil ilaç önerdiğimiz zaman hastalar almak istemiyor. Muadil diğeriyle neredeyse tamamen aynı olma durumudur ama bunu hastaya verdiğimiz zaman yine bir tepki ile karşı karşıya kalıyoruz. 'Ben bu ilacı bilmiyorum, daha önce görmedim, aynı ilaç mı?' Gibi sorulara muhatap kalıyoruz. Bu seferde açıklamak yine bize kalıyor. Hem maddi hem de manevi olarak biz eczacılar zarar ediyoruz. Bizim de temennimiz en kısa sürede ilaçların piyasaya düşmesidir."

"Doktorlar piyasayı bilmediği ve aynı ilaca yüklenildiği için hastalar mağdur oluyor"

Metin Bilek

Şu anki ilaç sıkıntısının bölgeye değil tüm ülkede olduğunu dile getiren Metin Bilek, "Özellikle yetişkinlere yönelik antibiyotik, çocuklara ait ağrı kesiciler ve soğuk algınlığı ilaçları yok. Doktorlar piyasayı bilmediği ve aynı ilaca yüklenildiği için hastalar mağdur oluyor. Biraz diyaloğumuz olsa onlarla daha iyi olacak. Kronik hastalığı olan bir çok hastamız ilaçlarını bulamıyor ve doktorlara gidip yeni bir ilaç yazdırmak zorunda kalıyorlar. Bunun sebebi kur farkıdır EURO şu anda 20 lira civarı ama biz 9 liraya sabitlemişiz. Hammadde dışarıdan geldiği için bu kur farkı ile ilaçları temin etme şansı kalmıyor. Kurun 6 ayda bir yenilenmesi veya devletin kur farkını ortadan kaldırması lazım. Üretici zara etmese ilaç üretecek piyasada da bol bol ilaç bulunacak." dedi.

"İlaç firmaları istedikleri zammı aldı ama yine de hiçbir şekilde depoya ilaç göndermedi"

Metin Ekin

Piyasada yaklaşık 600'e yakın ilacın bulunmadığına dikkat çeken Siirt Eczane Teknisyen ve Teknikerler Derneği Sözcüsü Metin Ekin, "Depolarda ilaç yok, maalesef baya büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Hastalar da çok mağdur oluyor. Diyabet, kanser, ağrı kesici ve antibiyotik ilaçları piyasada bulunmuyor. Bir an önce bu ilaçların gelmesi gerekiyor. Bu gün bir hasta 'çok mağdurum, dünden bu yana ilaç arıyorum, taksi ücreti ödedim, nöbetçi eczane de dâhil hiçbir eczanede bulamadım' şeklinde mağduriyetini dile getirdi. Daha sonra gidip ilacını değiştirdi ama piyasada yok. İlaç firmaları istedikleri zammı aldı ama yine de hiçbir şekilde depoya ilaç göndermedi, depo da bize göndermiyor. Bu konuda çok mağduruz, hükümetin bir çözüm bulmasını istiyoruz." şeklinde tepkisini dile getirdi.

Zamdan sonra çıkacağını sandığımız ilaçlar çıkmadı eczaneler Kesinlikle ilaç saklamıyor

Adnan Özer

Yaşadıkları ilaç sıkıntısının medya aracılığı ile duyulmasını istediklerini ifade eden Adnan Özer, "Antibiyotik, göz, tansiyon ilaçlarında sıkıntı yaşıyoruz. Doktor ilacı hastaya yazıyor ama bu gün bir anne çocuğu için bir antibiyotik ilacını bulamıyor. Zamdan sonra çıkacağını sandığımız ilaçlar çıkmadı. Firmalar ilaçları mı stokluyor, hastalık mı çoğaldı? Bilmiyoruz. Firmalar belirli oranda ilaç çıkardıkları için acaba yetiştiremiyor mu? Kesinlikle eczaneler ilaç saklamıyor depolarda olmadığı için tedarik edemiyor." şeklinde konuştu (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler