Eğitim Bir-sen: Öğretmenleri sınava tabi tutmak itibarlarına zarar verir

Eğitim Bir-sen: Öğretmenleri sınava tabi tutmak itibarlarına zarar verir

Öğretmen kariyeriyle ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim Bir-Sen Şube Başkan Yardımcısı Abdüsselam Demir, uzmanlık unvanı kazanacak olan öğretmenlerin, sınava tabi tutulmalarından hoşnut olmadıklarını dile getirdi.

2022 yılında çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim Bir-Sen Şube Başkan Yardımcısı Abdüsselam Demir, uygulamaya konulan söz konusu projenin sadece yüksek lisans yapan insanların bundan faydalanıyor olması, öğretmen camiamıza ve eğitim camiamıza sayısal manada çok şey kazandırmadığını belirtti.

Öğretmenlerin 50 profesörden 180 saatlik eğitim aldığını, bu eğitimlerden bir sınav uygulamasının ortaya çıktığını belirten Demir, bu durumdan hoşnut olmadıklarını ve sınav sürecinden memnun olmadıklarını söyledi.


Kariyerlik unvanın yasallaştığını dile getiren Demir," Uzun süredir bu işlerin kariyer basamakları öğretmenler arasında da bir kariyer unvanıyla ilgili bir çalışma yapılmasını istiyorduk, gündemdeydi. Sürekli toplu sözleşme süreçlerinde bunu gündeme getiriyorduk. Allah'a şükür yeni gerçekleşti, yasalaştı ve yetkili sendika olarak hükümetle yaptığımız son toplu sözleşmede bu karar alındı. Bu yıl da en son meclis kapanmadan önce yasalaştı ve artık öğretmen kariyer basamakları öğretmenler arasında bu kesinleşti. Tüm eğitim camiasına, öğretmen arkadaşlarımıza hayırlı olsun inşallah." dedi.

Demir, Kariyerlik uygulamasının yasalaşmasıyla öğretmenlerin bu süreçte sınava tabi tutulacaklarını ve bundan hoşnut olmadıklarını öne sürdü.

"Öğretmenleri bir sınava tabi tutmak, onların itibarlarını zedelemektir"

Demir," yalnız bununla ilgili bazı sıkıntılar var. Öğretmenlerin kariyer basamaklarının gerçekleşmesini, yasalaşmasını isterken aslında bütün öğretmenlerin uzman öğretmen olduğunu zaten biliyorduk. 10 yılı dolan öğretmen, uzman öğretmen, 20 yılı dolan öğretmen de baş öğretmen olarak unvanlanacaktı. Yalnız şöyle bir durum oldu şimdi bazı eğitimler verildi. 50 tane profesör hoca tarafından 180 saatlik eğitimler ve bu eğitimlerden sonra da 70 barajı baz alınarak bir sınav yapılacağı durumu ortaya çıktı. Biz bu durumdan çok hoşnut olmadığımızı, bu sınav sürecinden memnun olmadığımızı özellikle belirtmek istiyoruz. Öğretmenleri bir sınava tabi tutmak, onların itibarlarını zedelemektir." şeklinde konuştu.

"Sınavın iptal edilmesini istiyoruz"


Eğitim Bir-Sen Şube Başkan Yardımcısı Abdüsselam Demir

Demir, "Biz kariyer basamaklarının oluşmasını isterken kesinlikle bir sınava dayalı olması istemezdik ama yasa böyle çıktı ve şu anda tüm Türkiye'nin gündeminde bütün öğretmenler ayakta bütün sendikalar bununla ilgili fikirlerini beyan ediyor. Sınavın iptal edilmesini istiyoruz. Bakanlık da bu konuda bir an önce inisiyatif almasını ve öğretmenlerin itibarını zedeleyen sınava dayalı bir kariyer basamak sistemini yapmasını istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"10 yılı dolan bütün öğretmenlerin uzman olarak değerlendirilmesini istiyoruz"

Sadece yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin bu süreçten yararlanması ve yüksek lisans yapanların uzman öğretmen, doktora yapanların da başöğretmen olmalarını arzulayan Demir, şunları dile getirdi:

Bununla beraber yetkili sendika olarak biz hükümetle pazarlık yaptığımız zaman toplu sözleşmede görüştüğümüz zaman hükümetin kararı, sadece yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin bu süreçten yararlanması ve yüksek lisans yapanların uzman öğretmen, doktora yapanların da başöğretmen olmasını istiyoruz gibi bir süreç de bizi karşı karşıya bıraktı. Biz bunun yanlış olduğunu çünkü öğretmenlerin büyük bir kısmının yüksek lisans ve doktora yapmadıklarını biliyoruz. Onun için biz 10 yılı dolan bütün öğretmenlerin uzman olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Sadece yüksek lisans yapan insanların bundan faydalanıyor olması, öğretmen camiamıza, eğitim camiamıza sayısal manada çok şey kazandırmaz. Çok az öğretmen bundan faydalanacak.
Son olarak öğretmenler için daha rahat bir sürecin olmasını temenni eden Demir, "Bugün 614 bin öğretmen bu sınava başvuru yapma hakkı elde etti. Eğer sadece bakanlığın isteği doğrultusunda yapılmış olsaydı sadece yüksek lisans yapanlar bu işten faydalanacaktı. Biz eğitimini tamamlayan videolarını izleyen eğitiminden geçip sertifikasını alan, 10 yılı dolduran bütün öğretmenlerin bundan faydalanmasını istiyorduk. İnşallah en kısa sürede bakanlık inisiyatif alır, öğretmenleri ve sendikaları rahatlatır ve sınavı iptal eder çünkü sınav, öğretmenin itibarını zedeliyor. Biz itibarımızı zedeleyecek bir kariyer basamağı istemiyoruz." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.