Ekilen buğday tohumları kuraklık nedeniyle çürüdü

Ekilen buğday tohumları kuraklık nedeniyle çürüdü

​Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde buğday eken çiftçiler, kuraklık nedeniyle tohumların toprak altınla çürüdüğünü söyledi.

Kuraklık nedeniyle tarlalardaki buğday tohumlarının çürümeye başladığını söyleyen Viranşehirli çiftçiler, Allah'ın rahmetinden ümit kesmediklerini ve bereketli yağışların olması için dua ettiklerini belirttiler.

Yaşanan kuraklık, baraj ve göletlerde su seviyesini düşürdü. Irmak ve nehirlerin kuruduğu Şanlıurfa ve ilçelerindeki kuraklık çiftçileri başta olmak üzere tüm vatandaşları tedirgin ediyor. Ayrıca yağışların olmaması nedeniyle göletlerde bulunan canlıların da hayatları risk altında.

İlkbahar ve yaz aylarında sondaj kuyusuyla sulama yapan çitçiler, yağışların olmaması nedeniyle ocak ayında sondaj kuyularını çalıştırmak zorunda kaldı. Ekinlerini sondaj kuyusuyla sulayan çitçiler, gelecek yüksek elektrik faturası nedeniyle dertli.

Yaklaşık iki ay önce ektikleri tohumların çürümeye başladığını söyleyen Çiftçi Sinan Tekin, "2 ay önce buğday, arpa ve mercimek ekmemize rağmen hâlâ yeşermedi. Yağışların olmaması nedeniyle toprak altında nemlenen tohumlar çürüdü. Tek tük filizlenen tohumları da kuşlar yiyip bitirdi. Zekât vermeyip Allah’ı unutan bir toplum haline geldiğimiz için Allah rahmetini eksiltti. Tek temennimiz Allah’ın bizi rahmetiyle kuşatması ve bir an önce bereketli yağışları yağdırmasıdır." ifadelerini kullandı.

İlçede çiftçilik yapan Tayfun Demirci de şöyle konuştu: "2 ay önce ektiğimiz tohumlar toprak altında çürüdü. Bir an önce yağışlar yağmazsa büyük mağduriyet yaşayacağız. Duamız Allah bizleri rahmetiyle  kuşatsın ve bir an önce yağmur yağdırsın."

Viranşehir'e 4 kilometre uzaklıkta bulunan Sulutepe Göletti yaşanan kuraklık nedeniyle suyu çekilmiş durumda. Gölette görevli olan Mahmut Aslandağ ise “Ben 2007 yılından beri Sulutepe Göletti'nde görevliyim. Daha önceki yıllar da yağışları bol olduğundan dolayı göletlimiz doluyordu. Çevredeki çiftçilerimiz arazilerini bol bol suluyorlardı ve ekinleri hayat buluyordu. Gördüğünüz gibi kuraklıktan dolayı göllet tamamen kurumak üzeredir." şeklinde konuştu.

Yavru balıkların hayatı risk altında olduğunu söyleyen Aslandağ, "Bu yıl 10 bin yavru balık göllete bırakıldı. Yağmurlar yağmazsa çok kısa bir zamanda bütün yavru balıklar ve diğer canlılar telef olacak." diye konuştu. (Sabri Acet-İLKHA)  




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.