Elektrik zammına halktan tepki: İndirim beklerken zam geldi

Elektrik zammına halktan tepki: İndirim beklerken zam geldi

Pandemi sürecinden ve ekonomik krizden olumsuz etkilenen vatandaşların faturalarını ödemekte zorluk çektikleri bir dönemde elektriğe indirim yerine zam yapılması tepkilere neden oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), elektriğe yaptığı zam geçtiğimiz perşembe günü Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, elektriğe yüzde 5,6 ile yüzde 5,7 arasında zam yapıldı. Bir kilovat saat elektrik konutlarda 71,02 kuruştan 75,10 kuruşa, sanayide 70,97 kuruştan 75,06 kuruşa yükseldi.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından uygulanacak aktif elektrik toptan satışının da 3 aylık dönemi içerdiği belirtildi. Son yapılan zamla birlikte son 3 yılda elektriğe toplam yüzde 82 oranında zam yapılmış oldu.

Pandemi sürecinde elektrik, doğalgaz ve su için indirim bekledikleri bir dönemde yapılan zamlara tepki gösteren Gaziantep halkı, elektrik, doğalgaz ve su faturalarını artık ödemekte zorlandıklarını dile getirerek, yetkililerden yapılan zamların önüne geçilmesini istedi.

Söz konusu zamların genelde halkın tamamını, özelde ise dar gelirli vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çeken vatandaşlar, asgari ücretle çalışanların almış oldukları ücretin büyük bir kısmını ev kirası, elektrik, doğalgaz ve suya vermek zorunda kaldığını belirttiler.

Elektriğe yapılan zamma tepki gösteren vatandaşlar, Coronavirus pandemisinden dolayı halkın her an ölümle burun buruna yaşadığı bir dönemde yapılan zamma anlam veremediklerini belirterek, elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve diğer temel gıda ürünlerine sürekli zam yapılmasının artık çekilemez bir durum olduğunu dile getirdiler.

“Asgari ücretle çalışan biri bu faturaları nasıl ödeyecek?”

Pandemi döneminde büyük sıkıntılar yaşayan halkın zamlar karşısında daha büyük sıkıntıların içerisine girdiğini belirten vatandaşlardan Bülent Koca, yapılan zamlardan şikâyetçi olduklarını söyledi.

Koca, “Halkın yüzde 70’i işsiz. Zaten eski faturaları ödeyemiyorduk, şu an gelen zam ile bu faturayı hiç ödeyemeyiz. Aynı zamanda doğalgaza da zam geldi. Önümüzde kış mevsimi var, kombi yanacak, elektrik kullanacağız. Normalde 250 lira doğalgaz faturası gelirken, bu ay doğalgaz faturası 500 lira gelecek. Asgari ücretle çalışan biri bu faturaları nasıl ödeyecek? Bu işsizlik ve krizde bu zammın gelmesi yanlış oldu. Vatandaş bu zammın altından kalkamaz.” dedi.

“Bu zamların altından nasıl kalkacağız?”

Elektriğe zam yapılmasına anlam veremediğini belirten Mustafa Çakı ise “En azından pandemi sürecinde doğalgaza ekstra bir zammın yapılmamasını, ülkemizin daha feraha kavuşması için güzel adımlar beklerken bu zam biraz işin tuzu biberi oldu. İnşallah yetkililer sesimizi duyar da bu zamdan vazgeçerler. Çünkü işsizlik had safhada ve insanlar geçim derdine düşmüşken, bir de elektrik ve doğalgaz zammı geldiği zaman insanlar bunun altından nasıl kalkacak?” diye sordu.

“Pandemi sürecinde bu zammın yapılmaması gerekiyordu”

Elektrik faturalarının zaten çok yüksek geldiğini belirten Erdal Gül de “Pandemi sürecinde bu zammın yapılmaması gerekiyordu. İnsanlar faturaları ödeyemeyecek durumdalar. Yeni gelen zamlarla beraber faturalarını nasıl ödeyecekler, bilemiyorum? Zaten şu an halkımızın çoğu çalışmıyor, bu yüzden gelen bu zammı olumsuz karşılıyorum. En azından yılbaşına kadar bu zammı erteleyebilirlerdi.” ifadelerini kullandı.

“Bu zamların geri çekilmesi lazım”

Pandemi sürecinde elektriğe zam yapılmasına tepki gösteren Mehmet Emin Can da “Bu pandemi sürecinde insanların iş ve alım gücü bayağı düştü. Bu nedenle bu zamların yapılmaması gerekir. Hayat şartları göz önünde bulundurulup, imkân varsa bu zamların geri çekilmesi lazım. Çünkü bu zam kararı yerinde bir karar değil. Şu anki faturalar çok kabarık. Yılbaşından bu yana maaşlara yapılan zamlar bu zamları karşılayamıyor. Maaşlara yapılan zammın karşılığında gıda ve giyime de bayağı zam yapıldı. Bu da insanların hayat şartlarını daha da zorlaştırıyor. İnsanlar 14 gün karantinada kalıyor. Bu süreç içerisinde geçimlerini nasıl sağlayacaklar? Bunların göz önünde bulundurulup, ona göre bir karar alınması lazım.” şeklinde konuştu.

“Asgari ücretle geçinenlere Allah yardım etsin”

Asgari ücretle geçinen vatandaşların bu zamlar karşında çaresiz kaldığını belirten Mesut Demir ise şunları söyledi:

“Tekstil işiyle uğraşıyorum, önümüzde kış var ve iş yerinde 4 tane elektrikli soba yanacak. Elektriğe yapılan bu zammı çok görüyoruz. Allah vatandaşlarımıza yardım etsin. Özellikle de asgari ücretle geçinenlere Allah yardım etsin. Bu zamanda geçim çok zor.”

“Elektriğe yapılan bu zammı az buluyorum”

İki kişilik bir aile olduklarını, evlerinde buzdolabı, televizyon ve aydınlatmanın dışında başka elektrikli alet olmamasına rağmen elektrik faturasının yüksek geldiğini belirten Haydar Bey de elektriğe yapılan zamma ironik tepki göstererek, şöyle konuştu:

“Elektriğe yapılan bu zammı az buluyorum. Vatandaşımız bu zammı hak etmiştir. Vatandaş olarak bu memleketi kurtarmak için bu zamların yapılması lazım. Köprüler ve yollar yapılıyor, bunların parasının çıkması lazım. Ne kadar emekli, fakir, fukara ve işçi varsa hepsi ölsün. Artık canımız yanıyor. Bir liralık suyu bile alamıyoruz, eve gidip öyle su içiyoruz. Yaşım 66 ve hayatımda hiç böyle sıkıntılı günler geçirmedim.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler