Engelliler için konuşan eldiven yaptılar

Engelliler için konuşan eldiven yaptılar

Gaziantep’te iki lise öğrencisi, işitme engellilerin kullandığı işaret dilini sesli konuşma ve yazı diline çeviren eldiven geliştirdi.

Gaziantep’te lise öğrencisi Ozan Sarıkaya ve Emin Eren Yılmaz, teknolojinin gelişmesinden engelli vatandaşların da istifade edebilmesi amacıyla işitme engellilerin kullandığı işaret dilini sesli konuşma ve yazı diline çeviren özel bir sensörlü eldiven geliştirdi.

Lise öğrencisi Ozan Sarıkaya ve Emin Eren Yılmaz, engellilerin günlük hayatta çektikleri zorluklardan esinlenerek, işitme engelliler için işaret dilini sesli konuşma ve yazı diline çeviren özel sensörlü eldiven icat ettiler. Öğrencilerin icat ettiği eldivenler, üzerlerine yerleştirilen sensörler vasıtasıyla işitme engelli olan kullanıcının ellerinin pozisyon ve hareketlerini algılayarak bu verileri Bluetooth aracılığıyla bilgisayara gönderiyor. Bilgisayar bu hareketleri analiz edip işaret dili kütüphanesindeki sözcüklerle karşılaştırdıktan sonra sesli konuşma diline ve hoparlörle de bu sesleri sözcüklere döküyor.

İşitme engellilerin kullandığı işaret dilini sesli konuşma ve yazı diline çeviren eldiven projesiyle ilgili İLKHA’ya bilgi veren Ozan Sarıkaya ve Emin Eren Yılmaz, işitme engellilerin günlük hayatta çektikleri zorluklardan esinlenerek böyle bir proje geliştirdiklerini ifade ettiler.

Teknolojinin gelişmesinden engelli vatandaşların istifade edebilmesi gerektiğini belirten Ozan Sarıkaya, “Bu eldiven saat gibi ele takılabiliyor. Elin üzerinde yer alan sensörler aracılığıyla engelli olan insanın el ve parmak hareketlerini algılayabiliyor. Bu hareketleri işleyerek 'işaret dilinde buna karşılık gelen hareketleri' sese çeviriyor. Böylece işitme engelli bir insan, işaret diliyle konuşurken aynı anda sesli olarak bunu ifade etme şansı bulmuş oluyor.” dedi.

"Projemizi işitme engelliler için tasarladık"

Bu eldiven ile işitme engellilerin günlük hayatta engelli olmayan insanlarla rahat bir şekilde iletişim kurabileceklerini belirten Sarıkaya, “Projemizin adı el hareketlerini sese ve yazıya çeviren eldivendir. Projemizi işitme engelliler için tasarladık. Onların çevresiyle daha iyi anlaşabilmesi ve uyum sağlayabilmesi ciddi bir sıkıntı olmuştu. Sonra düşündük, işitme engelliler için ne yapabiliriz. O yüzden bizde bu projeyi yaptık. Projemiz el hareketlerini yazı ve sese çeviriyor. İşaret dilini buraya aktarmaya çalıştık. Engelli vatandaşlarımızın durumu ortada, çok sıkıntı çekiyorlar. Bizde onlara yardımcı olmak istedik. Onlar için bir nebze umut olmak ve hayatlarını kolaylaştırmak bizim en büyük amaçlarımızdan biriydi. Bizde bunun için bu eldiveni yaptık.” ifadelerini kullandı.

Cihaz cepte taşınabilecek

Bu eldivenin işitme engellilerin günlük hayatta iletişim sorunlarını ortadan kaldıracağını belirten proje sahiplerinden öğrenci Emin Eren Yılmaz ise, şu an yaptıkları sensörün 4 komutu olduğunu, komutların daha da çoğalabileceğini söyledi.

Amaçlarının engellilerin bu eldivene mahkum değil, bu eldivenle bütünleşmesini sağlamak olduğunu ifade eden Yılmaz, “Biz böyle bir eldiven tasarladık. Kendi hayalimizle tasarladığımız önlüğümüzün göğüs kısmında şeffaf bir cep olacak, bu küçük cihaz kolayca cebe sığabiliyor. Bu cihazı da cebimize koyduğumuz zaman omuz tarafından geçecek olan kabloyla birlikte eldivene bağlanıyor. Böylece el hareketlerini rahat bir şekilde yaptığında hem karşıdaki kişi anlayabiliyor, hem de ses karşıdaki kişiye rahat bir şekilde gidebiliyor. Biz engellilerin bu eldivene mahkum değil, bu eldivenle bütünleşmesini sağlamak amacıyla bir şeyler yapmaya çalıştık.” şeklinde konuştu.

"İşitme engellilerin günlük hayatta sıkıntı çektiğini görüyoruz"

Yılmaz, “Şu anda komutlarımız sadece 4 tane var. Tabi ki bu daha da çoğaltılabilir. İşitme engellilerin günlük hayatta çok fazla sıkıntı çektiğini görüyoruz. Sıkıntı çektikleri için böyle bir proje yapmaya karar verdik. Projede amacımız eldiveni onlara mahkum etmek değil, eldiveni onlarla bütünleştirmektir. İşitme engellilerin fazlasıyla ezildiklerini düşünüyorum. Onlara daha çok değer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün biz onlar için bir şeyler yapmayı düşündük. Onlara faydalı olduğunu da düşünüyoruz. İnşallah bunu daha çok geliştirip daha iyi şeyler yapmayı planlıyoruz.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)  












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler