Engellilerden HDP’li belediyeye tepki yürüyüşü

Engellilerden HDP’li belediyeye tepki yürüyüşü

​Mardin’de HDP'li Derik Belediyesindeki işine son verilen Engelliler Derneği Başkanı Kasım Salim için ilçe genelindeki engelliler toplanarak başkanlarına destek vermek için Cumhuriyet Meydanından belediye önüne kadar yürüyüş düzenledi.

Mardin'in Derik ilçesinde, yüzde 75 bedensel engelli, 4 çocuk babası olan Derik Engelliler Derneği Başkanı Kasım Salim, 2 yıldır işçi olarak çalıştığı belediyeden, 2 gün önce işine son verildi.

2’si üniversite okuyan ve biri de üniversiteye hazırlanan 4 çocuk babası geçindirme konusunda sıkıntı yaşadığını anlatan Salim, işine geri dönmek için, devlet büyüklerinden yardım istedi.

Bedensel engelli olduğu için belediyede engellemelerle karşılaştığını anlatan Salim, “4 çocuk babasıyım, kiralık evde yaşıyorum. Belediyede işe başladığımda iyi, kötü bir şekilde geçimimi sağlıyordum. Çocuklarıma, aileme bakabiliyordum. HDP’li belediye başkanı göreve geldiği günden beri bana engel oluyorlardı. İşimi kaç sefer değiştirdiler. Engelli olmama rağmen en zor işi bana yaptırıyorlardı. En son beni engelli asansörü, engelli merdiveni ve korkuluğu olmayan bir katta yani 20 merdiven aşağı inmek zorunda olduğum Kadın Birimine verdiler. Ben onca mobing uygulamasına, baskıya ve yıldırma politikalarına rağmen işimi yapmaya devam ettim. Ama en son Engelliler Derneği Başkanı olarak Mardin’i ziyaret eden Sayın Bakanımız Zehra Zümrüt’e Derik Zeytinin tanıtmak üzere izinli olmama ve belediye başkanına bizzat bilgi vermeme rağmen Mardin’e gittiğim için ertesi gün işime son verdiler. Bunun için de bana hiçbir gerekçe göstermediler iş akdimin fesh edildiğini de SGK’dan tarafıma gönderilen bir mesajla öğrendim.  Suçum Derik Zeytinin tanıtmak. Başka suçum varsa bana söylesinler. Suçum yoksa işime tekrar iade edilmek istiyorum. Bu konuda devlet büyüklerinden yardım istiyorum." dedi.

İşten çıkarılmasının ardından büyük üzüntü yaşayan Kasım Salim’e Mardin Sakatlar Derneği Başkanı Hasan Anuk ve ilçe genelindeki engelliler bir araya gelerek kendisine destek verdiler.

Belediye önünde toplanan engelliler adına bir açıklama yapan Anuk, “Çalışma hakkı, uluslararası sözleşme, anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış en temel haklardan biridir. Engellilik meselesini uzuv eksikliği, yeti yetmezliği, fiziksel kısıtlılık olarak ele almak son derece yetersizdir. Önemli olan, engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımda karşılaştıkları güçlüklerin aşılması ve buna bağlı yaşanan hak mahrumiyeti ve mağduriyetlerin sona erdirilmesidir. 31 Mart 2019 Genel seçimlerinden sonra Derik Belediye Başkanlığını kazanan HDP'li Belediye Başkanı Mülkiye Esmez ve yanına topladığı birkaç kişi ile personellere istifa etmeleri için mobbing uygulamıştır. Bunun en son örneği olarak da Derik Engelliler Dernek Başkanımız Kasım Salim’e yapılan mobbingdir. Mevcut belediye başkanının seçildiği HDP Genel Merkezi ve milletvekilleri her fırsatta engellilere yönelik olarak pozitif ayrımcılık yapılması yönündeki açıklamaları varken aynı partiden seçilmiş olan Delik belediye başkanı ise Engelli Personele yönelik sürekli baskı uygulamıştır. Derik Belediye Başkanlığı bünyesindeki Personel A.Ş de personel olarak çalışan Delik Engelliler Dernek Başkanımız Kasım Salim'in istifa etmesi için sürekli ayrımcılık ve mobbing uygulanmış, tüm bu uygulamalara rağmen istifa etmeyen arkadaşımızın iş akdi hukuksuz bir şekilde sonlandırılmıştır. Engellilere yönelik bu ve benzeri hukuksuz uygulamalara karşı hangi parti olursa olsun sessiz kalmayacağımızı ve bu durumun gerek hukuki gerekse de sosyal olarak takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.”dedi.

Öte yandan, Derik Belediyesi yetkilileri, bu konuda açıklama yapmak istemediklerini belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler