Ermenistan'da erken parlamento seçimi için halk sandık başına gitti

Ermenistan'da erken parlamento seçimi için halk sandık başına gitti

Azerbaycan ile Dağlık Karabağ’da 44 gün süren savaşın kaybedilmesinin ardından Başbakan Nikol Paşinyan’ın görevinden istifa etmesi sonucu ülkede erken seçime gitme kararı alınmıştı.

Seçimde, 22 parti ve 4 ittifakın katılacağı seçimde, 2 milyon 581 bin 93 seçmen oy kullanabilecek. Görevini seçime kadar geçici olarak sürdüren Başbakan Paşinyan bu seçime "Sivil Sözleşme Partisi" ile katılıyor.

Ermenistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan (1991-1998) "Ermeni Ulusal Kongre Partisi", Rusya yanlısı tutumu ile bilinen eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan (1998-2008) ise "Ermenistan İttifakı" ile yarışacak.

Paşinyan’ın halk hareketi başlatarak koltuğundan ettiği eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Serj Sarkisyan (2008-2018) bu seçime doğrudan girmese de desteklediği "Onurum Var İttifakı" oy pusulasında yer alacak.

Seçimde, kısa bir süre önce yapılan değişiklikle "nispi temsil sistemi" uygulanacak.

Daha önceki dönemlerde en az 105 sandalyeli parlamentoya, 2018’de yapılan seçim sonucunda eski sistem gereği 132 milletvekili girmişti. Yeni sistem nedeniyle, bu seçim sonucunda parlamentoda tam olarak kaç milletvekilinin olacağı şimdilik net değil.

Seçim yarışının Paşinyan ve eski Cumhurbaşkanı Koçaryan’ın arasında geçmesi bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.