"Evet" oyunun en fazla çıktığı Harran’ın seçim panoraması

"Evet" oyunun en fazla çıktığı Harran’ın seçim panoraması

Anayasa Değişikliği Halkoylamasında Türkiye genelinde en yüksek oy oranlarının çıktığı Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde, geçmiş seçimlerden bu yana AK Parti'nin, oylarını devamlı olarak yükseltmesi dikkat çekiyor.

Türkiye anayasa değişikliğini oylamak için sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre 'Evet' oyunun en yüksek çıktığı yer de belli oldu.

Daha önceki seçimlerde de AK Parti’ye yüksek oy oranlarının çıktığı Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde anayasa değişikliğine yüzde 96,8'lik oranla 'evet' oyu verildi. Harran’dan sonra en çok 'evet' alan yerlerin başında yüzde 95,23 oranıyla Şanlıurfa’ya bağlı Harran’a sınır komşu olan Akçakale ilçesi oldu.

Aşiretlerin güçlü olduğu bu iki ilçede daha çok Arap kökenli vatandaşlar yaşıyor. Bir zamanlar bölgede ortaya konulan projelerden dolayı Türk milliyetçiliğinin etkin olduğu bu iki ilçede seçim sonuçlarını;  genelde aşiretlerin kararı ya da yerel seçimlerde aday olan şahsın durumu belirliyor.

Aşiretlerin farklı siyasi tercihlerde bulunması oylara da açık bir şekilde yansıyabiliyor. Örneğin, 2015 Haziran seçimlerinde AK Parti yüzde 55 oy alırken, MHP ise yüzde 39 oy aldı. Fakat parti içi tercihleri başta olmak üzere değişik bazı sebeplerden dolayı MHP, Haziran seçimlerinde Harran ve Akçakale’de aldığı oylarının çoğunluğunu AK Parti’ye kaptırdı. 2015 1 Kasım seçimlerinde Harran, yüzde 55’ten yüzde 83’e yükselirken, bu sayı Akçakale’de yüzde 59’dan yüzde 89,5’e yükseldi.

Birçok partinin ayrı olarak seçimlere katıldığı Genel Seçimlerde tablo böyleyken tercih edilen adayların parti üstü görüldüğü 2014 Cumhurbaşkanlığı ve referandum seçimlerinde ise bu iki ilçede AK Parti lehine oyların tavan yaptığı görülüyor.

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 27 bin 562 seçmeni olan Harran’da yüzde 92,42 oy çıkarken; 30 bin 468 seçmene sahip Akçakale'de ise bu oran yüzde 89,77 oldu.

Yeni anayasanın oylandığı 2017 referandum seçimlerinde ise bu iki ilçe yine birbirini takip ettiyse de birinciliği yine Harran aldı. Bu seçimlerde 36 bin 341 seçmene sahip Harran'da, oy kullanan 33 bin 995 seçmenin yüzde 96,8’i 'evet' diyerek Türkiye'de en fazla oy oranına sahip oldu. Harran'ın hemen ardından gelen Akçakale'de ise oy kullanan 42 bin 945 seçmenin yüzde 95,2'i 'evet' dedi.

AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, referandum öncesi kampanya çalışmaları süresince yoğun emek veren meclis üyelerine, parti teşkilatına ve tüm Harranlı seçmenlere ilçeye yüzde 98 evet oyu kazandırdıkları için teşekkür etti.

İLKHA







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.