Faizli bankalarda çalışmak caiz midir?

Faizli bankalarda çalışmak caiz midir?

Fetva Kurulu, bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı ve bekçi gibi görevlerde bulunmasının caiz olmadığını belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Faizli bankalarda çalışmak caiz midir?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Müslüman kimsenin faizle muamelede bulunan bankalarda çalışması caiz değildir. Çünkü burada, haram olan bir davranışa destek olmak söz konusudur.

Allah (Celle Celaluhu) Kur'an-ı Kerim'de, açıkça kötülük üzerine yardımlaşmayın diye buyurmaktadır; "İyilik ve takva üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah'ın cezası çok şiddetlidir (Maide 2)."

Herhangi bir haram amele ne gönüllü ne de ücretli olarak destek vermek veya vesile olmak caiz değildir. Faizli muamelede bulunanlar İslam'ın açık emrini hiçe sayarak Allah'a ve Resulüne savaş açmışlardır.

Öyle ki Allah (Celle Celaluhu) faizi kendisine ve Resulüne karşı "ilanı harp" ile eş değer tutuyor; "Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın. Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resulüyle savaşa girdiğinizi bilin (Bakara 278-279)."

Câbir Bin Abdullah der ki; Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) faiz yiyene, yedirene, faiz muamelesini yazan kimseye ve bu muamelenin şahitlerine lanet etti ve 'Onlar günahta eşittir!' diye buyurdu (Müslim)."

Bu bakımdan bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı, bekçi gibi görevlerde bulunması caiz değildir. Her kim, haram olduğunu öğrenmeden önce bu işe başlamışsa, en kısa sürede bırakmalı ve rızkını helal yollardan aramalıdır. Allah'ın rızkı geniştir. O, kendi rızası için haramdan vazgeçen kullarını dünyada mağdur etmez, zor durumda bırakmaz.

Allah (Celle Celaluhu) şöyle buyurmaktadır; "Kim Allah'tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu açar. Onu beklemediği yerden rızıklandırır. Kim Allah'a tevekkül ederse, O kendisine yeter (Talak 2-3)." 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler